Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Το παρασκήνιο για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Το παρασκήνιο για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
Ποιοι συζητιούνται, ποιοι αποκλείονται, ποιοι είναι κοντά – Όλες οι διεργασίες και οι ζυμώσεις ενόψει εκλογών

Με δεδομένο ότι πλέον οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται περίπου αναπόφευκτες, όλοι προετοιμάζονται γι’ αυτές, αν και –επισήμως- η κυβέρνηση τις… ξορκίζει.
Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες και ζυμώσεις και για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
Ήδη στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα ήταν να συζητηθεί (όχι σε επίπεδο προσώπων, αλλά κατευθύνσεων συγκρότησής τους), αλλά με παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα η συζήτηση μετατέθηκε για αργότερα, προκειμένου αυτό το θέμα να μην αποτελέσει ένα σημείο εσωστρέφειας, αφού υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ της πλειοψηφίας και της «Αριστερής Πλατφόρμας».
Ωστόσο οι πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι ανεπίσημες ζυμώσεις, συζητήσεις γίνονται. Με πολιτικά στελέχη και στελέχη απ’ την κοινωνία, τα οποία έχουν αντιμνημονιακές δράσεις ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται άλλωστε εδώ και καιρό σε συζητήσεις, ορισμένες εκ των οποίων προχωρημένες.
Βασική κατεύθυνση κατάρτισης των ψηφοδελτίων θα είναι η αντιμνημονιακή δράση, αλλά ταυτόχρονα και μια διαχρονική θετική κοινωνική παρουσία.
«Δεν θα γίνουμε κολυμπήθρα του Σιλωάμ για κάποιους, ούτε βέβαια θα μηδενίσουμε τη δράση άλλων», μας ανέφερε χαρακτηριστικά συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα.
Σημειώνουμε ακόμα, ότι η βασική επιλογή είναι να αποτελούνται τα ψηφοδέλτια κατά 70% περίπου από κομματικά στελέχη και κατά 30% από συνεργαζόμενους.
Με βάση τις διεργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, το κλίμα έχει ως εξής:
-Θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η συνεργασία με την «Κοινωνική Συμφωνία» της Λούκας Κατσέλη, με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελεχών του κόμματος.
-Επίσης πολύ κοντά είναι η συμφωνία για τη συνεργασία  με την πολιτική κίνηση του Ν. Κοτζιά.     
-Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις με πρώην βουλευτές προερχόμενους απ’ το χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Μ. Μπόλαρης, Οδ. Βουδούρης. Σε ό,τι αφορά στη Θεοδώρα Τζάκρη, θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια.
-Σκεπτικισμος υπαρχει και για την περίπτωση της Ραχήλ Μακρή, πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛΛ. Οπως ολα δειχνουν αν και η βουλευτής εχει στηριξει τον ΣΥΡΙΖΑ με δημοσιες τοποθετήσεις της, δεν θα περιληφθεί στα ψηφοδέλτια.
-Δεν είναι θετικό το κλίμα για την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αν και συζητά με στελέχη της Κουμουνδούρου. Ωστόσο καταγράφονται αντιδράσεις για τη συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια.
-Ως συνεργαζόμενοι θα είναι και συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί, στελέχη της Τ.Α. που δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο εδώ η «διαλογή» θα είναι αυστηρή, όπως μαθαίνουμε. Για παράδειγμα, θα ληφθεί υπόψη η αντιμνημονιακή δράση, αλλά όχι μόνο. Θα παίξει καθοριστικό ρόλο η εν γένει κοινωνική παρουσία, διαχρονικά. Και αυτό αφορά κυρίως στους συνδικαλιστές, ορισμένοι εκ των οποίων βαρύνονται με «αμαρτίες» που έχουν αμαυρώσει το προφίλ τους.
- ΕΙναι βέβαιο οτι θα συμπεριληφθούν και συνεργαζόμενοι που ήταν υποψήφιοι ευρωβουλευτές και δεν εξελέγησαν, οι οποίοι όμως όλο αυτο το διάστημα έδωσαν δείγματα αψογης πολιτικής συμπεριφοράς.
-Στα ψηφοδέλτια θα υπάρχουν και ονόματα-έκπληξη, κυρίως απ’ τον πανεπιστημιακό χώρο, πέραν αυτών που έχουν ακουστεί ή γραφτεί μέχρι σήμερα…


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/511057/to-paraskinio-gia-ta-psifodeltia-toy-syriza#ixzz3HBTPnEpP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...