Toυ Θανάση Μαυρίδη
Την επομένη της παραίτησής του ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο Παναγιώτης Ζωγράφος απέδωσε την πράξη του στο γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έλαβε υπόψη του την προειδοποίηση να μην πραγματοποιήσει εκείνη την περίοδο το ταξίδι του στη γερμανική πρωτεύουσα για να δει την κα Μέρκελ. Το κλίμα για την Ελλάδα και τον κ. Σαμαρά ειδικότερα δεν ήταν καλό. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν  ότι είχε απόλυτο δίκιο. Τώρα καταλαβαίνει ο Αντώνης τι ακριβώς σήμαινε η επιμονή της Άνγκελας, όταν άνοιξε το σημειωματάριο και ρώταγε για απίθανα πράγματα! 

Η στάση της Γερμανίας είναι πολιτική. Εκατό "ναι" να πουν στην Αθήνα στις απαιτήσεις της τρόικας, θα βρεθούν άλλες τόσες νέες απαιτήσεις! Στο Μέγαρο Μαξίμου καλλιεργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας, το οποίο, όμως, δεν προκύπτει από κάπου! Μπορεί να έγιναν επαφές τις τελευταίες δύο ημέρες με τον κ. Σόιμπλε, αλλά το θέμα δεν είναι προσωπικό. 

Η Ευρώπη έχει παραχωρήσει τον "φάκελο Ελλάδα" στην αποκλειστική ευθύνη της Γερμανίας και το περιβάλλον της κας Μέρκελ θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε τα δέοντα στο σωστό χρόνο για να αποτρέψει την πιθανότητα ατυχήματος. Με την Ιταλία και τη Γαλλία να βρίσκονται σε κρίσιμη φάση και τη Γερμανία να μην θέλει να δοθούν λάθος μηνύματα από την περίπτωση της Ελλάδας, το σημερινό αποτέλεσμα θα έπρεπε να θεωρείται αναμενόμενο.

Η κα Μέρκελ θεωρεί ότι η ίδια προσωπικά έχει πάρει πολλά προσωπικά ρίσκα για να βοηθήσει τον κ. Σαμαρά, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πέταξε όλες τις ευκαιρίες στο καλάθι των αχρήστων. Η γερμανική πλευρά είναι αποφασισμένη να μας φέρει στα όρια και δεν θα διστάσει να φτάσει ακόμη και πέρα από αυτά, αν και εφόσον το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν δείξει να αντιδράει στα ερεθίσματα με υγιή τρόπο. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι είναι ένα συνηθισμένο παιγνιδάκι. 

Οι μόνοι που φαίνεται να μην πήραν μυρωδιά την αλλαγή της στάσης της γερμανικής κυβέρνησης ήταν οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά που τον συμβούλευσαν να καλέσει σε διαγωνισμό τον Αλέξη προκειμένου ο ελληνικός λαός να διαπιστώσει ποιός από τους δύο μπορεί να σκίσει πιο γρήγορα το μνημόνιο. 

Στο καταστροφικό ταξίδι στο Βερολίνο η κυρία Μέρκελ εξέφρασε με δεικτικό τρόπο την έντονη δυσφορία της για τη στροφή της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης. Στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, λοιπόν, η κυρία Μέρκελ προτίμησε να ρωτήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για μία σειρά από θέματα που κάποιος τρίτος θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει δευτερευούσης σημασίας. Άνοιξε το σημειωματάριό της και βομβάρδισε τον κ. Σαμαρά με ερωτήσεις για το πως πήγαιναν διάφορα θέματα και τι είδους εκκρεμότητες υπήρχαν ακόμη.  Ήταν σαν να του έλεγε "εδώ δεν μπορείτε να δέσετε τα κορδόνια των παπουτσιών σας και θέλετε να βάλετε τα δύο πόδια της Ευρώπης σε ένα παπούτσι"; 

Οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Το "έγκλημα" του κ. Σαμαρά είναι ότι έσπευσε να φορέσει και πάλι το  αντιμνημονιακό του κουστούμι. Λες κι αν "απαλλαγούμε" από το μνημόνιο θα μας προκύψει ξαφνικά ανάπτυξη και ευημερία. Για άλλη μία φορά το γνωστό "περιβάλλον" του κ. Σαμαρά έκανε το θαύμα του. Είναι το ίδιο περιβάλλον που δημιούργησε το "αντιμνημονιακό μέτωπο" πριν τέσσερα χρόνια και τώρα ευνοεί ένα συγκρουσιακό κλίμα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το ίδιο περιβάλλον που το καλοκαίρι αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα του διαζυγίου με οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Επειδή ακριβώς είχαν στο μυαλό τους την επιστροφή στην αντιμνημονιακή ρητορική.

Η βασική ευθύνη, φυσικά, ανήκει στον κ. πρωθυπουργό. Δεν του επέβαλε κανείς τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Δικές του επιλογές είναι και μάλιστα αυστηρά προσωπικές. Είχε πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν να πάρε τις αποστάσεις του και δεν το έκανε.

Κι όσοι δεν κατάλαβαν το μήνυμα στο ταξίδι στο Βερολίνο ή δεν ταρακουνήθηκαν από την παραίτηση Ζωγράφου, το ίδιο μήνυμα (πιο εκλαϊκευμένο) το επανέλαβε στην Αθήνα σε συναντήσεις που είχε τον Σεπτέμβριο ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Στέφεν Κάμπετερ. Τα είπε πάρα πολύ καθαρά σε όλους. Εκτός κι αν μας πουν τώρα ότι άκουσαν για πρώτη φορά χτες για την πρόταση της Γερμανίας να παραταθεί το μνημόνιο για έναν ακόμη χρόνο! 


Οι κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα απαιτούν από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Μόνο ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο μπορεί να αποτρέψει ολέθριες εξελίξεις για τη χώρα μας. Την ευθύνη για τη συνάντηση την έχει ο κ. Σαμαράς. Από εκεί και πέρα αν ο κ. Τσίπρας θέλει να έρθει για να πει το ποίημα περί παραίτησης, ας αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Ο διάλογος θέλει σοβαρότητα και όχι κουτοπονηριές και προαπαιτούμενα.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr
ΥΓ: ΄Όσοι επιμένουν να μην βλέπουν και να μην ακούν το τι συμβαίνει στον πλανήτη μας και στη γειτονιά μας ειδικότερα, ας κάνουν τον κόπο να μάθουν τι έγινε στην επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Τουρκία. Τι συζητήθηκε και ποιές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις των όποιων συμφωνιών σε μας...


Πηγή:www.capital.gr