Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές – Που και πώς ψηφίζετε – Πόσους σταυρούς βάζετε

 


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές –  Που και πώς ψηφίζετε – Πόσους σταυρούς βάζετε
 
Διαβάστε σχετικά για ΕκλογέςΕκλογές 2015,
Η κρίσιμη ώρα των εθνικών εκλογών έφθασε και για να μην βρεθείτε προ απροόπτου διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πότε, που και πως ψηφίζετε .
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ.
Η αναγνώριση των εκλογέων θα γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ θα γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες.
Όσοι δεν διαθέτουν κάποιο από τα παραπάνω επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης, μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία ταυτοτήτων της διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας των αστυνομικών τμημάτων που θα εκδίδουν ταυτότητες με διευρυμένο ωράριο ακόμη και την Κυριακή .
Οι εκλογείς μπορεί να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του διαδικτύου στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) και στην ένδειξη «Μάθε πού ψηφίζεις» ή στον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 και την Κυριακή από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ.
Στο μεταξύ, οι 99.007 ετεροδημότες, 79.413 εκ των οποίων κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής τους περιφέρειας εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 31/10/2014.Εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο στις πρωτεύουσες των νομών.
Το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων έως τις 31/10/2014 ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα.
Μεταξύ αυτών, οι 99.007 είναι ετεροδημότες που θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε 290 εκλογικά τμήματα, 178 εκ των οποίων θα λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής.
Η αναγνώριση των εκλογέων θα γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ θα γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες.
Όσοι δεν διαθέτουν κάποιο από τα παραπάνω επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης, μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία ταυτοτήτων της διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας των αστυνομικών τμημάτων που θα εκδίδουν ταυτότητες, ενώ ανοιχτές θα είναι και οι υπηρεσίες των δήμων προκειμένου να εκδίδουν το απαραίτητο πιστοποιητικό γέννησης, που θα αποστέλλεται μέσω fax στην αρμόδια υπηρεσία.
Σε περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο.
Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως γυναίκες που είναι γραμμένες στους εκλογικούς καταλόγους με το επώνυμο του συζύγου, διαζευγμένες που αντικατέστησαν την ταυτότητά τους χωρίς να γίνει η διόρθωση των στοιχείων στον εκλογικό κατάλογο.
Στο μεταξύ, οι 99.007 ετεροδημότες, 79.413 εκ των οποίων κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής τους περιφέρειας εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 31/10/2014.
Στον βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο της βασικής τους εκλογής. Εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο στις πρωτεύουσες των νομών.
Εξαίρεση αποτελούν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, λόγω του μεγάλου αριθμού ετεροδημοτών. Θα υπάρχουν αμιγή και μεικτά τμήματα για τους ετεροδημότες. Προϋπόθεση για τη σύσταση τμήματος αποτέλεσε η εγγραφή τουλάχιστον 40 ετεροδημοτών, αριθμός εκλογέων που κρίνεται απαραίτητος προκειμένου να διασφαλισθεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας.
Στην Αττική εκλογικά τμήματα για τους ετεροδημότητες έχουν συσταθεί:
1) Νέα Σμύρνη. 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, Αγ. Ανδρεα, για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Δράμας-Καβάλας), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας-Θεσ/νίκης-Κιλκίς-Πιερίας-Πέλλας-Σερρών-Χαλκιδικής), Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών-Καστοριάς-Κοζάνης-Φλώρινας).
2) Καλλιθέα (6ο Λύκειο Καλλιθέας-Σωκράτους 218) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Εβρου-Ξάνθης-Ροδόπης ), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζακύνθου-Κερκύρας-Κεφαλληνίας-Λευκάδας).
3) Γκράβα (Σχολικό Συγκρότημα Ταϋγέτου 60) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ηπείρου (Αρτας-Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων-Πρέβεζας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (Καρδίτσας-Λάρισας-Μαγνησίας-Τρικάλων) και Περιφέρεια Κρήτης (Ηρακλείου-Λασιθίου-Ρεθύμνου-Χανίων).
4) Ηλιούπολη (5ο Γυμνάσιο-Πολυκλαδικά Βουλιαγμένης 521) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτίας-Εύβοιας-Ευρυτανίας-Φθιώτιδας-Φωκίδας), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας).
5) Αιγάλεω (7ο Δημοτικό Σχολείο-Πελοποννήσου 5, 5ο Λύκειο, Σουλίου & Πελοποννήσου) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας-Ηλείας), Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδας-Αρκαδίας-Κορινθίας-Λακωνίας-Μεσσηνίας).
Σε ότι αφορά τους σταυρούς προτίμησης, στις εκλογικές Περιφέρειες με 1-3 έδρες οι εκλογείς βάζουν 1 σταυρό, στις εκλογικές Περιφέρειες με 4-7 έδρες οι εκλογείς βάζουν 2 σταυρούς, στις εκλογικές Περιφέρειες με 8- 12 έδρες οι εκλογείς βάζουν 3 σταυρούς και στις εκλογικές Περιφέρειες με 13 έδρες και άνω οι εκλογείς βάζουν 4 σταυρούς. Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον αριθμό των σταυρών στα εκλογικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...