07:10
18/08/2015
Τα capital controls φαίνεται πως ήταν η αφορμή για να μπουν ακόμα περισσότερο στην καθημερινότητά μας οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ένα σχέδιο -στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής- σύμφωνα με το οποίο η χρήση του “πλαστικού” χρήματος θα συνδέεται με το αφορολόγητο.
Τα capital controls ανάγκασαν πολύ κόσμο να χρησιμοποιήσει πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, με αποτέλεσμα οι πολίτες πλέον να έχουν εξοικειωθεί με αυτές. Σε αυτό ακριβώς... ποντάρει το υπουργείο Οικονομικών που θέλει να δώσει ένα ισχυρό κίνητρο για να αυξήσει τη χρήση τους.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια απόφαση, αλλά είναι μία πρόταση που εξετάζεται.
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό: "Στο θέμα των καρτών πλέον με τα capital controls, έχουμε το θετικό ότι συνηθίσαμε όλοι στην χρήση τους και είδαμε ότι δεν είναι κάτι τραγικό, είναι εύκολο, ασφαλές και θα το αξιοποιήσουμε για να δώσουμε και κίνητρα στον φορολογούμενο .Μάλιστα θα υπάρξουν σύντομα συγκεκριμένες εξαγγελίες. Δεν είναι δυνατόν ένας πολίτης όταν χρησιμοποιεί την κάρτα του για να καλύπτει όλο το εισόδημά του και να αγοράζει τα πάντα με κάρτες, να μην έχει κίνητρο να το κάνει σε σχέση με μια έκπτωση, μια παροχή από την τράπεζα κ.λπ., συγκριτικά με έναν άλλον, ο οποίος τα δαπανά όλα μετρητά. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να έχει κίνητρα στη χρήση του πλαστικού χρήματος.
Το να επιστρέφεται μέρος του ΦΠΑ ίσως είναι πρόβλημα, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να μην χτίζεται το αφορολόγητο μόνον με την κάρτα. Θέλει κάποιος να εμφανίσει κάποιο αφορολόγητο; Γιατί λόγου χάρη να μην πει στον φορολογούμενο ότι αυτό που έχεις δαπανήσει μέσω της κάρτας, σου το αναγνωρίζω. Δεν λέω ότι θα γίνει αυτό. Αναφέρω εισηγήσεις που δεχόμαστε σε σχέση με τις πιστωτικές κάρτες. Θα τις χρησιμοποιήσουμε γιατί είναι ασφαλής μέθοδος και ώστε να έχει εικόνα το δημόσιο για το τι ακριβώς χαλάει ο πολίτης και να μην χρειάζεται να ταλαιπωρείται με αποδείξεις κ.λπ. Επίσης, δεν μπορούμε από τη μια να θέλουμε ο επιχειρηματίας να χρησιμοποιεί τις κάρτες για τα έσοδά του και από την άλλη να του λέμε πως επειδή τα έσοδα είναι από κάρτα, σου κρατάμε λόγω Τειρεσία, στην τράπεζα κ.λπ.".
Αναφερόμενος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις ταμειακές μηχανές και στους ελέγχους σε επιχειρήσεις: "Κάνουμε έναν γενικό σχεδιασμό και ενδυναμώνουμε όποιους ελέγχους και όποιους σχεδιασμούς υπήρχαν. Έχουμε φτάσει αυτό το καλοκαίρι τον φορολογικό μηχανισμό στα όριά του, διότι και οι ελεγκτές δικαιούνται άδεια, να δουν και άλλες υποθέσεις κ.λπ. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω δημόσια τους ελεγκτές. Κάθε εβδομάδα διενεργούνται περίπου 6.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και δεν διαθέτουμε εκατοντάδες χιλιάδες εφοριακούς. Έχουμε 9.000 ανθρώπους, για να γίνει αυτή η δουλειά. Γίνονται πολλοί έλεγχοι και χωρίς λογικές άβατου. Μπαίνουμε παντού και έχουμε θεαματικά αποτελέσματα.
Στο κομμάτι των φορολογικών ταμειακών μηχανών, επειδή αυτό το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις, έχουμε προσδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Υπάρχει πλέον και ηλεκτρονική εφαρμογή, προκειμένου να διαπιστώνει ο πολίτης εάν η φορολογική ταμειακή μηχανή είναι μαϊμού ή όχι, όπως και οι ελεγκτές, μηχανογραφικά.
Θα δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στο θέμα και θα δείτε και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, διότι θεωρούμε ένα από τα απεχθέστερα εγκλήματα το να κλέβει κάποιος τον πολίτη και το δημόσιο και να βάζει τους φόρους και τον ΦΠΑ στην τσέπη του".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.