Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Συρία: Κατέρρευσαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες - Μαζικές επιθέσεις Ρώσων σε Παλμύρα και Ράκκα

 

του Βασίλη Καπούλα

Λίγο πριν την διαφαινόμενη κατάρρευση της ειρηνευτικων στην  Συρία, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις μεγιστοποιούν την πίεση κατά των τρομοκρατικών ομάδων του ISIS και της αλ Νούσρα.
 
"Η ρωσική Αεροπορία δεν παίρνει αιχμαλώτους και δεν θα επιτρέψουμε στο ISIS να διαφύγει προς τη Ράκκα" ανέφερε Ρώσος αξιωματούχος.
 
Οι ισλαμιστές έχουν περικυκλωθεί στην Παλμύρα και αποκοπεί οι οδοί ανεφοδιασμού τους ενώ προδιαγράφεται μεγάλη σφαγή.
 
Η σημερινή ημέρα ήταν η πιο φονική καθώς καταστράφηκε κομβόι του ISIS με ενισχύσεις.
 
Το κομβόι εντοπίστηκε στην ανατολική Χομς στο χωριό ‘Aqayrbat και κατευθυνόταν προς την Παλμύρα. 
 
Η ρωσική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει 200 επιδρομές στην πόλη, στο κάστρο της Παλμύρας και στην πόλη Qaryatayn ενώ ο συριακός Στρατός τους έχει περικυκλώσει καθώς επιτίθεται νότια από το Jabal Hayyan και βόρεια από το Wadi Dhakara.
 
Στο μέτωπο των συνομιλιών ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας Ουάλιντ Μουάλεμ επιβεβαίωσε σήμερα από τη Δαμασκό ότι η κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί αύριο στη Γενεύη. Ωστόσο δεν θα αναμένει περισσότερο από 24 ώρες την άφιξη της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης.
 
Ο Σύρος ΥΠΕΞ απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το μέλλον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης, που αναμένεται να ξεκινήσουν σε δύο ημέρες, την 14η Μαρτίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
 
«Δεν θα συζητήσουμε με κανέναν που θέλει να μιλήσει για την θέση του προέδρου. Ο Μπασάρ (αλ Άσαντ) είναι μια κόκκινη γραμμή, ανήκει στον λαό της Συρίας. Τους συμβουλεύω εάν αυτό σκέφτονται, να μην προσέλθουν καν στις συνομιλίες». 
 
Απαντώντας στο Σύρο ΥΠΕΞ η ισλαμική αντιπολίτευση κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι διακόπτει της ειρηνευτικές συνομιλίες προτού καν ξεκινήσουν μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ, ο οποίος απέρριψε την ιδέα της μετάβασης της εξουσίας στη Συρία χαρακτηρίζοντας «κόκκινη γραμμή» τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
 
"Πιστεύω ότι βάζει τα καρφιά στο φέρετρο (των συνομιλιών) της Γενεύης, αυτό είναι ξεκάθαρο. Τερματίζει (τις συνομιλίες πριν καν ξεκινήσουν" δήλωσε ο Μόνζερ Μάχους, στέλεχος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya Al Hadath TV
 
Στο μέτωπο, της Πλαμύρας αφιχθηκαν οι ειδικές δυνάμεις "Τίγρης" του συριακού Στρατού αλλά η Χεζμπολάχ και συγκεκριμένα ο διοικητής Sayyed Jaber είναι επικεφαλής της επιχείρησης κατόπιν ρωσικής εντολής.
 
Ο συριακός Στρατός ειδικά για τις περιοχές Deir Ezzor και Παλμύρα έχει κινητοποιήσει χιλιάδες στρατιώτες, πεζοναύτες, ειδικές δυνάμεις, Ρεπουμπλικανική Φρουρά, ιρακινούς παραστρατιωτικούς, δυνάμεις NDF, SSNP, "Desert Hawks", Xεζμπολάχ, ιρανικές και ρωσικές ειδικές δυνάμεις που αφίχθησαν από Ταρτούς και Χομς. 
 
Μετά από σφοδρές μάχες με τους ισλαμιστές κατέλαβαν αρκετές περιοχές στην δυτική Παλμύρα όπως Wadi Al-Dhakara ενώ ο συριακός Στρατός εισήλθε στο κάστρο της Παλμύρας  για πρώτη φορά μετά από δέκα μήνες (Qal’at Tadmur) αλλά οπισθοχώρησε για να επιτρέψει στην Ρωσική Αεροπορία να βομβαρδίσει τους τρομοκράτες γύρω από το βουνό Qassoun.
 
Η τωρινή επίθεση στην δυτική Παλμύρα είναι μονάχα το πρελούδιο της μαζικής αντεπίθεσης καθώς ο συριακός Στρατός έχει κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες μαζί με νέες ειδικές μονάδες.
 
Η Ρωσική Αεροπορία από την Κυριακή βομβαρδίζει τις θέσεις του ISIS καταστρέφοντας οχήματα και βαρύ εξοπλισμό ενώ ο συριακός Στρατός μπορεί και καταλαμβάνει τα εδάφη.
 
Οι ισλαμιστές έχουν παγιδευτεί καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον δρόμο που οδηγεί στην Ράκκα.
 
Ρωσικά μαχητικά σφυροκοπούν τους ισλαμιστές στα χωριά Al-Zara’yah, Wadi Al-Dhakara, Al-Sakhanah και ‘Arak ενώ λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών οι ισλαμιστές έχουν καθηλωθεί στην ανατολική Χομς. 
 
Σφοδρές είναι οι συγκρούσεις στο χωριό Al-Dawah και Wadi Al-Dhakhara στην δυτική Παλμύρα ενώ ένα ακόμη Τάγμα κατευθύνεται προς τα βουνά Hayyan στην βορειοδυτική Παλμύρα.
 
Η Ρωσική Αεροπορία έχει καθηλώσει τους ισλαμιστές και στην ανατολική Χάμα διαλύοντας τον δρόμο ανεφοδιασμού τους από την Ράκκα προς την Παλμύρα.
 
Τέλος, έχουν δοθεί εντολές στους πιλότους των μαχητικών και στο πυροβολικό να μην καταστραφεί το ιστορικό μνημείο περαιτέρω...
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...