Της Δήμητρας Καδδά
Κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 στη Βουλήυπό την πίεση της συνταγματικής προθεσμίας. Ωστόσο σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να "προσαρμοσθεί" ανάλογα με την έκβαση της διαπραγμάτευσης που ξεκινά στις 17/10 με τους δανειστές για την 2η αξιολόγηση, την επάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και για το Μεσοπρόθεσμο (2017 – 2020) που προς το παρόν έχει μπει - ξανά – στο συρτάρι.

Και τα… αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που οφείλει να καταθέσει η κυβέρνηση στηΒουλή έως τις 21 Νοεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός πρέπει να καλύψει τα 3 δισ. ευρώ των μέτρων του 2017 που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές (700 εκατ ευρώ μέσα από το ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα κατά κύριο λόγο από φόρους). Και στηρίζεται σε ανάπτυξη 2,7% το 2017 και ύφεση μόνο 0,3% φέτος.

Ο λόγος για μία φιλόδοξη πρόβλεψη όχι μόνο διότι το Α΄ εξάμηνο του 2016 η ύφεση φτάνει περίπου στο 1% του ΑΕΠ αλλά και γιατί πλέον δημοσιοποιούνται πολύ πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις, έστω και από τις πλέον... συντηρητικές πλευρές των δανειστών, την Γερμανία (η εξαμηνιαία έκθεση των προγνώσεων των 8 σημαντικοτέρων γερμανικών οικονομικών think tanks εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ το 2017 θα αυξηθεί μόλις κατά 0,7%).

Η ισχυρή ανάκαμψη είναι ένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την επάρκεια των μέτρων που έχει ήδη συμφωνήσει. Και επιχειρεί να πείσει ότι με αυτά διασφαλίζονται πλεονάσματα ακόμη και ισχυρότερα από αυτά του μνημονίου (πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος και 1,75% του ΑΕΠ το 2017).

Και τούτο όταν τα στοιχεία που έστειλε το ΥΠΟΙΚ και η ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν ότι τελικά το 2015 το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο κατά περίπου 500 εκατ ευρώ.

Το εύρος των πιθανών "προσαρμογών" θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που θα μεσολαβήσουν με τους δανειστές (σ.σ. με το ΔΝΤ να ζητά ακόμη και αλλαγή της συμφωνίας του Ιουνίου), αλλά και με το αν θα καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποφύγει μία σειρά από "παγίδες".

Ο λόγος για τις αποκλίσεις που έχουν ήδη φανεί στα ασφαλιστικά ταμεία και οι οποίες θα κληροδοτηθούν στον κυοφορούμενο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αλλά και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας που φαίνεται στην συνεχή άνοδο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών κα επιχειρήσεων.

Ο προϋπολογισμός του 2017 πρέπει να κομίσει μέτρα 3 δις ευρώ από το "πακέτο" των 5,6 δις ευρώ του προηγούμενου Ιουνίου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το "χαράτσι" 26,9% στους αυτασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, την νέα περικοπή στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ από το προνοιακό και ασφαλιστικό σύστημα για τη χρηματοδότηση του "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης”, αλλά και μία "βροχή" από έμμεσους φόρους: στα τέλη στην σταθερή τηλεφωνία, στα καύσιμα και στα τσιγάρα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα αλλά και στον καφέ, αλλά και με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά της άγονης γραμμής.