Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Θρήνος και οργή από χιλιάδες χριστιανούς στην κηδεία των 25 νεκρών της βομβιστικής επίθεσης

 

Χιλιάδες Αιγύπτιοι Κόπτες Χριστιανοί συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Καΐρου την Κυριακή, μετά την βομβιστική επίθεση στον κεντρικό καθεδρικό ναό της πόλης, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 πιστοί. Οι διαδηλωτές φώναζαν «φύγε, φύγε, φύγε» την ώρα που οι αστυνομικοί συνόδευαν τον υπουργό εσωτερικών ταγματάρχη Magdy Ibrahim. Ένας διαδηλωτής κρατούσε μία πινακίδα με εικόνες ενός μωρού που σκοτώθηκε από την έκρηξη, ένα από τα τουλάχιστον έξι παιδιά που σκοτώθηκαν στην επίθεση.


Τα φέρετρα τυλίχθηκαν σε αιγυπτιακές σημαίες. Ο Κόπτης ΠάπαςTawadros ΙΙ (Θεόδωρος Β΄) πνευματικός ηγέτης των κοπτών της Αιγύπτου, και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του στρατού παρευρέθηκαν στην κηδεία, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

«Θεέ προστάτευσέ εμάς και τον λαό σου από τις συνωμοσίες των κακών ανθρώπων», είπε ο Tawadros στην προσευχή του κουνώντας το θυμίαμα πάνω από τα φέρετρα που είχαν σταυρούς από λευκά τριαντάφυλλα. «Είναι η μοίρα της εκκλησίας μας να προσφέρουμε μάρτυρες», είπε.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι δήλωσε τη Δευτέρα ότι βομβιστής αυτοκτονίας ήταν αυτός που προκάλεσε την έκρηξη που σκότωσε 25 χριστιανούς κατά τη διάρκεια Κυριακάτικης λειτουργίας σε εκκλησία του Καΐρου δίπλα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στην έδρα της αρχαίας Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αιγύπτου.

Αυτή ήταν μία από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις με στόχο πάντα την κοπτική μειονότητα της Αιγύπτου, η οποία αποτελεί περίπου το10 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας και υποστήριξε σθεναρά τη στρατιωτική ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου το 2013, η οποία οδηγήθηκε από τον ελ Σίσι.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

«Οι άνθρωποι έχουν μέσα τους ένα ηφαίστειο θυμού», δήλωσε οNora Sedki, ένας Χριστιανός δημόσιος υπάλληλος ο οποίος συμμετείχε σε μια διαδήλωση αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών έξω από την εκκλησία.

«Το αίμα των αδελφών μας είναι αγαπητό», φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι έφεραν αιγυπτιακές σημαίες και σταυρούς από κλαδιά δέντρων.

Η Αίγυπτος έχει γίνει μάρτυρας ενός κύματος ισλαμικών επιθέσεων από το 2013, όταν ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδροΜοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Πολλοί υποστηρικτές του εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά των χριστιανών μετά την αποπομπή του, λεηλατώντας και καταστρέφοντας δεκάδες εκκλησίες και χριστιανικές ιδιοκτησίες στη νότια Αίγυπτο.

Για δεκαετίες, οι Χριστιανοί της Αιγύπτου υφίστανται διακρίσεις, καθώς δεν ε΄χουν πρόσβαση σε κορυφαίες θέσεις σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων και των δυνάμεων ασφαλείας. Κατηγορούν επίσης τις δυνάμεις ασφαλείας ότι δεν κάνουν αρκετά για να τους προστατεύσουν από τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές, μια καταγγελία που συνεχίζεται και υπό την κυβέρνηση του ελ-Σίσι. 

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...