Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Σοκ για τους κακοπληρωτές - Οι τράπεζες θα κινούν διαδικασίες εξυγίανσης χωρίς συναίνεση των μετόχων

 

14/12/2016 - 08:34
Σοκ για τους κακοπληρωτές - Οι τράπεζες θα κινούν διαδικασίες εξυγίανσης χωρίς συναίνεση των μετόχων
Πλέον στο εξής οι πιστωτές υπό προϋποθέσεις θα μπορούν αυτόνομα να κινούν διαδικασίες εναντίον εταιριών που δεν συνεργάζονται
Ένα πάγιο αίτημα των τραπεζών αλλά και των θεσμών φαίνεται να ικανοποιείται με τον πτωχευτικό κώδικα που κατατέθηκε στη Βουλή και ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τις αλλαγές που προωθούσε ο τέως Υπουργός δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος. Το αίτημα αυτό αφορούσε στη δυνατότητα εκκίνησης διαδικασιών εξυγίανσης μονομερώς από τους πιστωτές σε περίπτωση μη συνεργάσιμου οφειλέτη και η αποδοχή του ανοίγει το δρόμο για εκτεταμένο ξεκαθάρισμα σε επιχειρήσεις που εκμεταλλευόμενες τη νομοθεσία κρατούσαν σε ομηρία το σύνολο των πιστωτών ή κινούσαν διαδικασίες δήθεν εξυγίανσης εξασφαλίζοντας επί μακρόν το ακαταδίωκτο. 
Πλέον στο εξής οι πιστωτές υπό προϋποθέσεις θα μπορούν αυτόνομα να κινούν διαδικασίες εναντίον εταιριών που δεν συνεργάζονται και μάλιστα θα υπάρχει δυνατότητα λήψης αποφάσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις χωρίς τη συναίνεση των βασικών μετόχων αν αυτοί αντιδρούν. Μοναδικό «εμπόδιο» στην εκκίνηση τέτοιου είδους διαδικασιών είναι η υποχρέωση η εταιρία εναντίον της οποίας κινούνται ι πιστωτές να βρίσκεται σε παύση πληρωμών και ταυτόχρονα να υπάρχει έκθεση πραγματογνώμονα που θα ορίζεται από τους πιστωτές. 
Η παύση πληρωμών ωστόσο είναι προφανές ότι αποτελεί γεγονός σε πολλές εταιρίες των οποίων οι μέτοχοι αρνούνται συστηματικά να κινήσουν διαδικασίες εξυγίανσης ή και πτώχευσης των εταιριών τους εγκλωβίζοντας σε ένα φαύλο κύκλο τις τράπεζες τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές τους. Επιπλέον το 20% των πιστωτών χωρίς τη μεσολάβηση δικαστηρίου θα μπορεί να κινεί διαδικασίες προστασίας από τους πιστωτές με σφικτές προθεσμίες για το χρόνο υποβολής του σχεδίου εξυγίανσης προς έγκριση στη δικαιοσύνη.
Πέραν τούτου διευκολύνεται η τμηματική πώληση του ενεργητικού μιας επιχείρησης που τελεί υπό καθεστώς οικονομικής κατάρρευσης ενώ ταυτόχρονα διευκολύνονται οι διαδικασίες ώστε οι πιστωτές να στραφούν και διεκδικήσουν υλικά αγαθά από οφειλέτες οι οποίο έχουν κινηθεί δόλια. Οι πιστωτές μπορούν να αποκτήσουν μια προβληματική επιχείρηση με εισφορά σε είδος όπου μεταφέρεται μέρος ή το σύνολο του ενεργητικού και του παθητικού. 

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...