Του Δημήτρη Κατσαγάνη
 
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά προχωρά τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση με τους θεσμούς.
Από τη μια μεριά, προχωρά η κυβέρνηση μονομερώς –δηλαδή χωρίς την έγκριση των θεσμών - στην ψήφιση της "13ης σύνταξης" για 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχους και από την άλλη ζητά τη στήριξη των θεσμών για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και να μην ανοίξει ξανά το Ασφαλιστικό.
Η διελκυστίνδα αυτή θα έχει τρία επεισόδια σήμερα:
* Την συνέντευξη τύπου των Τσακαλώτου –Αχτσιόγλου στο Βερολίνο
*τις συναντήσεις με τα κλιμάκια των θεσμών για το εργασιακό (σε τεχνικό επίπεδο) και το  συνταξιοδοτικό στην Αθήνα  
*Την ονομαστική ψηφοφορία για την 13η σύνταξη στη Βουλή

Πιο αναλυτικά, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι ώρα Γερμανίας (13:00 ώρα Ελλάδας) ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπ. Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου θα δώσουν συνέντευξη στο Βερολίνο –στην έδρα, δηλαδή, του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επίσης έχει αντιδράσει στο βοήθημα στους συνταξιούχους-  με στόχο την προώθηση των ελληνικών θέσεων, μαζί και εκείνων που αφορούν το νέο Εργασιακό και προβλέπουν την "επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων".
Η συνέντευξη, μάλιστα, θα δοθεί συμβολικά από την έδρα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ το οποίο καθοδηγείται από το κόμμα της Αριστεράς (die Linke) και  στο περιθώριο του συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. 
Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 15:00 είναι προγραμματισμένη στην Αθήνα, η συνάντηση στελεχών του Υπ. Εργασίας με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών σε σχέση με συνταξιοδοτικό (νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 11:00 είναι προγραμματισμένη συνάντηση τεχνικών κλιμακίων για το Εργασιακό). Βασικά θέματα στην ατζέντα του συνταξιοδοτικού θα είναι η πορεία η υλοποίησης της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων και  έκδοσης των υπουργικών εγκυκλίων και αποφάσεων που εκκρεμούν (πχ ΕΚΑΣ).
Η συνάντηση αυτή, θα γίνει πάντως στον απόηχο όχι μόνο της κόντρας κυβέρνησης –θεσμών για τη 13η σύνταξη, αλλά και των συνεχών πιέσεων του ΔΝΤ για περικοπές συντάξεων και μετά το 2018.
Σε σχέση πάντως με τη 13η σύνταξη, εντελώς αρνητική ήταν η άποψη που εξέφρασε χθες το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup , J. Dijsselbloem, M. Reijns. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως  "οι Θεσμοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν ευθυγραμμίζονται με τα συμφωνηθέντα".
Λίγο νωρίτερα, ήλθε άλλη μια αρνητική δήλωση από πλευράς Ε.Ε. σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης, αυτή τη φορά αναφορικά με το Εργασιακό. Ο Κοινοτικός Επίτροπος Υγείας, Vytenis Andriukaitis, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τις εργασιακές αλλαγές στην Ελλάδα ανέφερε πως "η αναστολή των κλαδικών συμβάσεων δεν σημαίνει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα έχουν εξαφανιστεί".
Με αυτόν τον τρόπο, ο Κοινοτικός Επίτροπος απέκρουσε τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς σύμφωνα με τις οποίες η αναστολή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων έφερε την εξαφάνιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και έτσι για να "επανέλθουν" οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επανέλθει η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης για τους εργαζομένους.