Ειδήσεις | Υπερταμείο | ΤΑΙΠΕΔ: Πώς ο νόμος για το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων τροποποιήθηκε... κατόπιν εορτής, με «φωτογραφική» διάταξη, ώστε να βγάζει «λάδι» τους ανθρώπους που γνωμοδοτούν για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Η κυβέρνηση της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης και ο πρωθυπουργός που θα ήταν «κάθε λέξη του Συντάγματος» αποφάσισαν, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Newsbomb.gr, να επεκτείνουν τις ευεργετικές διατάξεις του περιβόητου νόμου Βενιζέλου περί «ευθύνης υπουργών» και των μνημονιακών τροπολογιών που παρέχουν ασυλία στα μέλη του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ.
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φέρνουν το νόμο Ν.4389/2016, που αφορά στη σύσταση και συγκρότηση του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων και επεκτείνουν την ασυλία!!!!
Ο τρόπος τους ήταν, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, εξαιρετικά απλός: μέσω μιας τροποποίησης του νόμου και συγκεκριμένα μιας προσθήκης στο άρθρο 192 του συγκεκριμένου νομοθετήματος, θα εξασφάλιζαν την απαλλαγή από κάθε αστική ή ποινική ευθύνη των εμπειρογνωμόνων αλλά και του συνόλου των μελών του Συμβουλίου τους, για τις γνωμοδοτήσεις που θα έκαναν στο εξής αναφορικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα ένα - ένα, με τη σειρά. Στις 27/05/2016 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α’ 94 2016-05-27) ο Νόμος 4389 με τίτλο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», βάσει του οποίου θεσπιζόταν – μεταξύ άλλων – και η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.», δηλαδή το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Στην αρχική δημοσίευση του νόμου στο συγκεκριμένο ΦΕΚ, στο άρθρο 192, παράγραφος 7 αναφερόταν συγκεκριμένα: «Σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως».
Με νεότερο νόμο, τον 4393/2016, στο κείμενο της συγκεκριμένης παραγράφου προστέθηκαν επιπλέον στοιχεία (σ.σ. με έντονα γράμματα φαίνεται η προσθήκη). «Σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως, ο οποίος αν κρίνει ότι τα παραπάνω χρήζουν προκαταρκτικής εξέτασης, την εκτελεί αυτοπροσώπως ή την αναθέτει σε έναν εκ των Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου».
Αμέσως μετά, ακολουθεί το πλέον σκανδαλώδες. Με τροποποίηση του νόμου που έγινε στις 03/08/2016 εισάγεται – διά του Ν.4411/2016 - στο ίδιο άρθρο και μια όγδοη παράγραφος στην οποία αναφέρονται τα εξής (σ.σ. με έντονα γράμματα φαίνεται η προσθήκη): «Άρθρο 8: Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι στο εξής για οποιαδήποτε πράξη αξιοποίησης, δηλαδή αγοραπωλησίας ενός δημοσίου περιουσιακού στοιχείου, οι εκάστοτε εμπειρογνώμονες που θα γνωμοδοτούσαν επ’ αυτής, θα γλίτωναν οποιαδήποτε «περιπέτεια» με τη Δικαιοσύνη είτε σε επίπεδο αστικής είτε σε επίπεδο ποινικής ευθύνης. Και βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα διαδραμάτιζε, όχι απλώς τυπικά, αλλά και ουσιαστικά ρόλο «θεματοφύλακα» υπέρ της δημόσιας περιουσίας.
Και λέμε «υπό την προϋπόθεση», γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε πλέον, για παράδειγμα, μια καταχρηστική και επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο ιδιωτικοποίηση, να μην οδηγήσει ενώπιον του φυσικού δικαστή αυτούς που έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί!
Ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την «άφεση των αμαρτιών»;
Η υπόθεση, ωστόσο, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εάν ερευνηθεί με γνώμονα τη χρονική συγκυρία, κατά την οποία επήλθε η τροποποίηση αυτή στο συγκεκριμένο άρθρο του Ν.4389/2016.
Λίγες ημέρες μετά την πρώτη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η δικαστική περιπέτεια για τα συνολικά έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που είχαν στελεχώσει στο πρόσφατο παρελθόν το ΤΑΙΠΕΔ και τα οποία βρέθηκαν κατηγορούμενα για την υπόθεση πώλησης και εκμίσθωσης 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου.
Για την Ιστορία, σημειώνεται πως μεταξύ τους ήταν και τρεις αλλοδαποί τεχνοκράτες που είχαν διοριστεί από το EuroWorking Group: ένας Σλοβάκος, μία Ισπανίδα και ένας Ιταλός.
Η δίωξη στα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είχε ασκηθεί από τους εισαγγελείς Διαφθοράς Ι. Σέβη και Α. Τριανταφύλλου, που είχαν ερευνήσει την υπόθεση. Στο πόρισμά τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν αποδώσει ευθύνες στους έξι εμπειρογνώμονες και είχαν κινηθεί με δίωξη σε βάρος τους, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
Στις 04/06/2016, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση του νόμου για το νέο Υπερταμείο, τα έξι μέλη αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.
Είχαν προηγηθεί, όπως φάνηκε, απίστευτες πιέσεις από πλευράς Βρυξελλών και κυρίως από την Κομισιόν και το Eurogroup, που έφταναν να συνδέουν την αθώωσή τους με το ξεκλείδωμα της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ που δικαιούνταν τότε η Ελλάδα βάσει «Μνημονίου 3».
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς
Μάλιστα, σε δημοσίευμά της την ημέρα εκείνη η εφημερίδα «Καθημερινή» παρέθετε δήλωση - παρέμβαση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος ανέφερε σχετικά: «Για την Επιτροπή πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της προς την ανάπτυξη».
Την ίδια ημέρα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έστελνε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, απαιτώντας απ’ αυτή να προχωρήσει «στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε αντίστοιχες διώξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον».
Τι συμβαίνει εδώ, λοιπόν: με έναν στυγνό και άνευ προηγουμένου εκβιασμό, οι τεχνοκράτες και οι εκπρόσωποι των δανειστών συνέδεσαν την αθώωση έξι εμπειρογνωμόνων με το εάν η Ελλάδα θα εξασφάλιζε την πολυπόθητη μνημονιακή δόση της! Και το χειρότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπέκυψε τελικά σε αυτό τον ξεδιάντροπο εκβιασμό.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, καθίσταται απολύτως φανερό υπό ποιες ακριβώς συνθήκες επήλθε η προσθήκη αυτής της «αμαρτωλής» όγδοης παραγράφου στο άρθρο 192 του Ν.4389/2016.
Αμείλικτα ερωτήματα
Από τα παραπάνω, το Newsbomb.gr θέτει μια σειρά από εύλογα ερωτήματα:
- Θα απαντήσουν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, για το εάν πράγματι υπέκυψαν σε αυτό τον εκβιασμό;
- Θα λογοδοτήσουν οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι εισηγητές του συγκεκριμένου νομοθετήματος, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη συγκεκριμένη «ευεργετική» τροποποιητική παράγραφο του νόμου;
- Ή τελικώς θα σωπάσουν άπαντες για ένα διαρκές και ειδεχθές έγκλημα που θα συντελείται, με τη δημόσια περιουσία να παραμένει υποθηκευμένη στο διηνεκές στα χέρια μιας ιδιωτικής εταιρείας, που τελεί υπό τον άμεσο έλεγχο των δανειστών;
Είμαστε σαφείς και εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγούμαστε: το Newsbomb.gr δεν πρόκειται να σταματήσει την έρευνα. Κι όσοι πιστεύουν ότι το ρεπορτάζ θα «παγώσει», πλανώνται πλάνην οικτρά.
Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/apokalypseis/story/768267/skandalo-megatonon-h-kyvernisi-syriza-anel-dinei-afesi-amartion-stoys-empeirognomones-toy-taiped#ixzz4XytpYyfq
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.