Τι συμβαίνει με έκτακτους δασικούς χάρτες - Στο στόχαστρο και κτήρια ακόμα και νοσοκομεία
Τεράστιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών από το υπουργείο Περιβάλλοντος!
Το Κράτος, στο πλαίσιο χαρακτηρίζει ως δάσος εκτάσεις αγροτών και ιδιωτών και απαγορεύει την όποια χρήση (καλλιέργεια, οικόσιτα ζώα, χτίσιμο κτλ.)!
Στην περιφέρεια της Πελοποννήσου πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις παρουσιάζονται ξαφνικά ως δασικές. Το ίδιο συμβαίνει ακόμα και με τμήματα δημοσίων κτιρίων, όπως το... Νοσοκομείο του Ρίου.
Οι ιδιοκτήτες εκφράζουν φόβους ότι θα χάσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις για τις εκτάσεις που θα θεωρηθούν δασικές. Διαφορετικά τους υποχρεώνουν να πληρώσουν «χαράτσι» προκειμένου να υποβάλουν ενστάσεις.
Λόγω των αντιδράσεων υπήρξε μείωση των τελών υποβολής αντιρρήσεων έως και κατά 60%.
Ο ιδιώτης πληρώνει δηλαδή «χαράτσι», προκειμένου να κάνει ένσταση, η οποία δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει αποδεκτή, ενώ ακόμα και αν γίνει τα λεφτά δεν επιστρέφονται!!!
Τα τέλη αντιρρήσεων ξεκινούν από τα 10 ευρώ για εκτάσεις έως 100 τ.μ. και αυξάνονται κλιμακωτά έως και στα 3.300 ευρώ για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων. Για έκταση έως 5 στρεμμάτων το τέλος πέφτει στα 90 από 135 ευρώ, για εκταση 5-10 στρεμμάτων στα 180 από 450 και για έκταση 10-20 στρεμματων στα 350 από 450 ευρώ!!!
Η προθεσμία που δίνεται στους πολίτες για την υποβολή αντιρρήσεων είναι 60 ημέρες και αυξάνεται στις 80 στην περίπτωση των κατοίκων εξωτερικού.
Παρά το γεγονός ότι στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν φτάσει αρκετές εισηγήσεις για παράταση της προθεσμίας, αυτό είναι κάτι που έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από την ηγεσία.
Μέχρι τώρα έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ στις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται να αναρτηθούν και για την Αττική.
Μια έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική, όταν από το 1945, μέσω αεροφωτογραφιών, φαίνονται ως αναξιοποίητες με άγρια βλάστηση και δέντρα, ασχέτως εάν κάποια στιγμή είχε καθαριστεί και καλλιεργηθεί.
Οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Δασών σημειώνουν ότι η γραμμή του 1945, στην οποία στηρίχθηκαν οι δασικοί χάρτες ήταν άστοχη εξαιτίας των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών της εποχής.
Από τις περιοχές με ήδη αναρτημένους χάρτες, αρκετά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στον νομό Ηλείας κυρίως με τις αναδασωτέες εκτάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και αγροτικές καλλιέργειες. Αντίστοιχα ως δασικές εκτάσεις εμφανίζονται και οι προσφυγικές κατοικίες στην Κυλλήνη, για τις οποίες υπάρχουν παραχωρητήρια.
Μεγάλη είναι η προσέλευση των πολιτών και στα σημεία υποστήριξης στην Αχαΐα. Σύμφωνα με τους εργαζομένους στη Διεύθυνση Δασών, ο κόσμος έχει πολλές απορίες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν μπερδέψει τη διαδικασία με αυτήν της κτηματογράφησης. Ζήτημα έχει δημιουργηθεί με τις αναδασωτέες εκτάσεις, στις οποίες εντάσσονται και αρκετές καλλιεργήσιμες καθώς σε παλαιότερες αποφάσεις δεν εξαιρούνταν οι καλλιέργειες, όπως συνέβαινε μετέπειτα.
Οι περισσότερες από τις εκτάσεις αυτές αφορούν σε περιοχές που είχαν αποτεφρωθεί στις μεγάλες πυρκαγιές του 2000 και του 2007. Στις περιπτώσεις αυτές μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αντιρρήσεων και της κύρωσης του χάρτη υπάρχει δυνατότητα λήψης απόφασης για άρση του αναδασωτέου.
Την ίδια στιγμή με τα τρακτέρ τους έφτασαν πριν λίγες ημέρες στη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας στην Καλαμάτα αγρότες από τη Μεσσήνη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους δασικούς χάρτες. Οι αγρότες έκαναν λόγο για ένα ακόμα χαράτσι. Και στη Μεσσηνία, πάντως, «πονοκέφαλο» αποτελούν οι αναδασωτέες εκτάσεις που συμπεριλαμβάνουν καλλιέργειες με τους υπευθύνους της Διεύθυνσης να σημειώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.