Του Karel Lannoo
Είναι τραγικό να βλέπουμε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός έγινε δεκτή από τον Αμερικανό πρόεδρο, ακόμη και από τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες της έχουν γυρίσει την πλάτη. Η ομιλία της Theresa May στις 17 Ιανουαρίου, αλλά επίσης και το mood στις Βρυξέλλες, προμηνύει μια απότομη αποχώρηση, παρά μια εποικοδομητική συμφωνία. αυτό δεν θα είναι μόνο επιζήμιο για τη Βρετανία, αλλά επίσης και για την υπόλοιπη ΕΕ. Με το τελεσίγραφο της 9ης Μαρτίου να πλησιάζει δυσοίωνα κοντά για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως να εξασφαλίσουν μια διαχειρίσιμη μετάβαση και να θέσουν τις βάσεις για μια νέα εταιρική σχέση,.
Ρεβανσιστικές συμπεριφορές φαίνεται να κυριαρχούν στον διάλογο στην ηπειρωτική Ευρώπη σε σχέση με το Brexit. πολλά κράτη-μέλη επιχειρούν ανοιχτά ή διακριτικά να δελεάσουν τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες μακριά από το City. Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουν ότι το Brexit είναι μια κατάσταση lose-lose. Οι περισσότερες μελέτες προβλέπουν μια αρνητική επίδραση, όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης για τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους στην ΕΕ. Επιπλέον, υπάρχουν επίσης αρκετά εκατομμύρια Ευρωπαίοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, των οποίων η μοίρα είναι αβέβαιη μετά από το Brexit. Η ΕΕ και η Βρετανία  ως εκ τούτου πρέπει να εργαστούν από κοινού για μια νέα συμφωνία. Ασφαλώς, η Βρετανία δεν θα είναι πλέον τμήμα της ενιαίας αγοράς, αλλά θα πρέπει να παραμείνει στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ όσο το δυνατό περισσότερο, προς όφελος όλων.
Η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει στην Βρετανία το δικαίωμα να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Οι εξωτερικοί δασμοί με την ΕΕ θα πλήξουν τις βρετανικές εξαγωγές στην ΕΕ, αλλά επίσης θα οδηγήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, τον κύριο εμπορικό του εταίρο. Κρίσιμο είναι επίσης να παραμείνει μέλος της τελωνειακής ένωσης, για τις αλυσίδες στη μεταποίηση. Οι δασμοί σε μέρη των αλυσίδων αξίας της ΕΕ, θα είναι εξαιρετικά διασπαστικοί και θα απαιτήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να αφομοιώσουν τις αλλαγές, αν τις αφομοιώσουν καθόλου. Αλλά οι κυβερνήσεις θα χρειαστούν επίσης χρόνο να εφαρμόσουν τους δασμούς, στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο μείνει εκτός της τελωνειακής ένωσης.
Η τελωνειακή ένωση θα πρέπει να συνδυαστεί με μια συμφωνία για τους πολίτες της ΕΕ που ζουν αυτή τη στιγμή και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, και συνδέονται με μια σαφή συμφωνία για τα άτομα που ταξιδεύουν από και προς την ΕΕ. Πολλοί πολίτες της ΕΕ κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματά τους μόλις το Brexit γίνει πραγματικότητα, και μη καταγεγραμμένοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα. Η ΕΕ θα πρέπει να επιμείνει ότι όποιος μη Βρετανός πολίτης της ΕΕ που έχει αποκτήσει δικαίωμα διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την Οδηγία του Πολίτη, θα διατηρήσει αυτό το δικαίωμα μαζί με το πρότυπο της ΕΕ για προστασία κατά της απέλασης μετά το Brexit. Η αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών δεξιοτήτων μπορεί να εξαφανιστεί, οδηγώντας στην μετεγκατάσταση πολλών "ελεύθερων επαγγελμάτων" εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έλλειψη σαφήνειας για το μελλοντικό καθεστώς, δημιουργεί ήδη βαθιά αβεβαιότητα.
Για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, μια συνολική ισοδύναμη συμφωνία θα πρέπει να συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο με την έγκριση του Νομοσχεδίου Κατάργησης και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, καθώς και οι δύο πλευρές είχαν το ίδιο καθεστώς σε ισχύ μέχρι τον διαχωρισμό. Σήμερα, δεν υπάρχει καθεστώς τρίτης χώρας για πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, αλλά περισσότερο ένα φάσμα προσεγγίσεων. Επιπλέον, οι ισοδύναμες αποφάσεις λαμβάνονται μονομερώς από την Κομισιόν. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι μεγάλο μέρος αυτών των επιχειρήσεων δεν θα φύγουν από την ήπειρο μετά από το Brexit. Θα παραμείνουν ή θα μετακινηθούν εντός της ΕΕ, εάν είναι σημαντική η πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Η εναλλακτικά, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν κάλλιστα.
Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, φαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφερθεί σε μια περίοδο μόλις δύο ετών από την τρέχουσα κατάσταση, που είναι η πλήρη συμμετοχή στην ενιαία αγορά, σε όλα τα επίπεδα πολιτικής, στην σχεδόν μηδενική εμπλοκή στην ενιαία αγορά. Αυτό δεν είναι μόνο μη ρεαλιστικό, αλλά θα είναι επίσης εξαιρετικά δυσχερές για πολλές επιχειρήσεις, που χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο για να προχωρήσουν σε τέτοιες προσαρμογές. Μια πλήρης εμπορική συμφωνία επίσης, δεν φαίνεται να είναι στα χαρτιά κάποια στιγμή σύντομα, καθώς οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστούν χρόνια να ολοκληρωθούν. Και οι δύο πλευρές επομένως, πρέπει να καθίσουν μαζί άμεσα και να αρχίσουν να σχεδιάζουν μια ομαλή μετάβαση που θα είναι προς όφελος όλων. Η Λευκή Βίβλος της βρετανικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου, κάνει λόγο για μια στρατηγική εταιρική σχέση με την ΕΕ, αλλά χρειάζεται να το θέλουν και οι δύο (ή ο ένας και οι υπόλοιποι 27). Και δύο χρόνια είναι πολύ σύντομο διάστημα για να ολοκληρωθούν όλα όσα έχουν μπει στο τραπέζι –και οι επιχειρήσεις θα απαιτήσουν ακόμη περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/publications/well-managed-brexit-priority-entire-eu