Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Guardian: Τσίπρας, Schaeuble, Lagarde και Trump οι καταραμένες ψυχές ενός νέου δράματος

 

05/02/2017 - 16:42
Guardian: Τσίπρας, Schaeuble, Lagarde και Trump οι καταραμένες ψυχές ενός νέου δράματος
Και οι τρείς αυτοί πρωταγωνιστές δεν αντέχουν ο ένας τον άλλο, παρόλα αυτά συνεχίσουν να «βασανίζουν ο ένας τον άλλο για μια αιωνιότητα»
Για ένα ελληνικό δράμα χωρίς τέλος κάνει λόγο σε άρθρο του ο βρετανικός Guardian χαρακτηρίζοντας τους Αλέξη Τσίπρα, W. Schaeuble και C. Lagarde ως τους πρωταγωνιστές μιας θεατρικής παραστασης του Sartre οι οποίοι είναι «οι καταραμένες ψυχές».
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι και οι τρείς «διαπληκτίζονται σε ένα δωμάτιο για μία αιωνιότητα» για να προστεθεί πρόσφατα κι ένας τέταρτος Ο Donald Trump.
Το άρθρο υπογράφει ο αρθρογράφος Larry Elliott ο οποίος υπογραμμίζει ότι «και οι τρείς αυτοί πρωταγωνιστές δεν αντέχουν ο ένας τον άλλο. 
Παρόλα αυτά συνεχίσουν να «βασανίζουν ο ένας τον άλλο για μια αιωνιότητα».
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι μπροστά σε μια δύσκολη καμπή. 
Η οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από το ¼ (θυμίζει την μεγάλη αμερικανική ύφεση) και χωρίς βοήθεια δεν μπορεί να πάει μακριά..
Παρόλα αυτά η τελευταία πράξη του έργου διαδραματίζεται στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα, όπου το συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει για την Ελλάδα, όμως ο χρόνος τελειώνει για να ξεκαθαριστεί το θέμα πριν μπουν στην τελική ευθεία οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και φυσικά Γερμανία.
Ο αρθρογράφος ωστόσο αναφέρεται καις στην εκλογή του Donald Trump, καθώς αποτελεί τον τέταρτο πρωταγωνιστή αυτού του δράματος.
«Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι του Αμερικανού προέδρου του... καίγεται καρφάκι για το αν θα γίνει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, αλλά μπορεί να έχει κάτι παραπάνω από ρόλο κομπάρσου, γιατί οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου και έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση δεν του αρέσει».
Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει τη θέση του ΔΝΤ η οποία είναι υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθώς είναι πολύ υψηλότερο από αυτό μπορεί να πληρώσει η Ελλάδα ενώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% είναι εξωπραγματικός.
Με δεδομένο ότι οι Θεσμοί φαίνεται να επιμένουν στις θέσεις τους για το συνταξιοδοτικό, την απελευθέρωση των απολύσεων η πιο πιθανή λύση για τον Τσίπρα φαντάζουν οι εκλογές. 
«Η μόνη εναλλακτική στην απελευθέρωση των απολύσεων και στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι να κάνει εκλογές τύπου ''ποιος κυβερνά την Ελλάδα'' τις οποίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει», υποστηρίζει ο βρετανός αρθρογράφος.
Ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε επίσης να επιλυθεί αν η Γερμανία αποφασίσει να υποστηρίξει το αίτημα του ΔΝΤ για πολύ πιο γενναιόδωρη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, ή αν το Βερολίνο υποκύψει στις πιέσεις του Trump και ενισχύσει την εγχώρια δαπάνη. 
«Όμως, υπάρχουν τα συστατικά προκειμένου η ατελείωτη κρίση να κάνει ''κρότο'' το καλοκαίρι, όταν η Ελλάδα θα ξεμείνει τελικά από λεφτά και δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τους δανειστές της. Αν δεν υπάρξει γρήγορη επίλυση, οι αποδόσεις των ομολόγων θα ανέβουν και η συζήτηση για το Grexit θα επανέλθει», υποστηρίζει.
Ο αρθρογράφος ωστόσο σχολιάζει το γεγονός ότι η δημοτικότητα του Τσίπρα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ενώ και στην Ευρώπη έχει χάσει σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας του μετά το περίφημο «επίδομα Χριστουγέννων».

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.