Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Moody's στο bankingnews: Το Grexit είναι σοβαρός συστημικός κίνδυνος - Μέτρια η ανάπτυξη το 2017 και... QE την Άνοιξη

 

06/02/2017 - 00:37
Moody's στο bankingnews: Το Grexit είναι σοβαρός συστημικός κίνδυνος - Μέτρια η ανάπτυξη το 2017 και...  QE την Άνοιξη
Οι συζητήσεις γύρω από μια επιστροφή στη δραχμή μπορεί δυνητικά να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των επενδυτών 
Με την υλοποίηση τεσσάρων προϋποθέσεων η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2017, δηλώνει, με συνέντευξή του στο bankingnews.gr, ο Νώντας Νικολαΐδης, υψηλόβαθμο στέλεχος, αναλυτής και υπεύθυνος για τις ελληνικές τράπεζες του οίκου αξιολόγησης Moody’s.
“Η Ελλάδα κατόρθωσε τον Απρίλιο του 2014 να εκδώσει ομόλογο στις διεθνείς αγορές, όταν άρχισε να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Το ίδιο πιθανότατα θα χρειαστεί και την επόμενη φορά - θετική δυναμική ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα, καθώς και σαφήνεια όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους και κατά πόσο το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ή όχι στο πρόγραμμα στήριξης”, λέει χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τις συζητήσεις περί Grexit ο κ. Νικολαΐδης επαναλαμβάνει ότι για τον Moody’s το Grexit εξακολουθεί να είναι σημαντικός συστημικός κίνδυνος, υπογραμμίζοντας πως “οι συζητήσεις γύρω από μια επιστροφή στη δραχμή μπορεί δυνητικά να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και ως εκ τούτου αρνητικό αντίκτυπο και για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης”. 
Αναφορικά, τέλος, με την πολυπόθητη, πλην όμως κρίσιμη, επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, το υψηλόβαθμο στέλεχος του Moody’s επανέρχεται στο ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Άνοιξη.
Όπως εκτιμά, το γεγονός αυτό πιθανότατα θα αυξήσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα δώσει το έναυσμα για εισροές καταθέσεων.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Νώντα Νικολαΐδη στο bankingnews.gr:

- Στο αρνητικό σενάριο που δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε εύλογο χρόνο και δεν ευνοηθεί η ένταξη στο QE, σε τι χρονικό ορίζοντα πιστεύετε ότι θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση οι ελληνικές τράπεζες;
Στο αρνητικό αυτό σενάριο, η πιθανή ανάγκη για επιπρόσθετα κεφάλαια για τις Ελληνικές τράπεζες θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δάνειων και κατά πόσο οι τράπεζες θα σημειώσουν περεταίρω ζημιές. 
Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κάλυπταν μια περίοδο από Ιούνιο 2015 μέχρι το τέλος του 2017, και οι ανακεφαλαιοποιήσεις έγιναν βάση του δυσμενές σεναρίου που προνοούσε σημαντική ύφεση το 2015-16 (αθροιστικά -7,2%) και ανάπτυξη 0,3% του ΑΕΠ το 2017. 
Βάση αυτών των δεδομένων, θεωρούμε πως νέα κεφάλαια πιθανό να χρειαστούν μετά το 2018, ειδικά σε περίπτωση που οι τράπεζες ενταχθούν σε ένα νέο ζημιογόνο κύκλο που θα μειώνει τα κεφάλαια τους, λόγο αυξημένων προβλέψεων από το δυσμενές οικονομικό κλίμα.

- Στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να περάσουν τα stress test;
Είναι δύσκολο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα με απόλυτο τρόπο, αφού αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις παραδοχές που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για τα νέα stress test το 2018. 
Με τα σημερινά δεδομένα, ο εποπτικός δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων κοινών μετοχών (CET1) που παρουσιάζουν οι Ελληνικές τράπεζες είναι υψηλός. 
Επιπρόσθετα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων και η ικανότητα των τραπεζών να επιστρέψουν σε θετική κερδοφορία, μειώνοντας σταδιακά τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που παρουσιάζονται στα κεφάλαια τους, θα προσμετρήσει θετικά στην ενδυνάμωση της φερεγγυότητας τους. 
Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως, ότι παρόλο που αυτές οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTCs) αναγνωρίζονται ως πρωτοβάθμια κεφάλαια κοινών μετοχών από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, εντούτοις εμείς τα θεωρούμε ως κεφάλαια χαμηλής ποιότητας λόγω της αδύναμης πιστοληπτικής ικανότητάς της κυβέρνησης (Caa3). 
Ως εκ τούτου δεν τα αναγνωρίζουμε ως ενσώματα κοινών μετοχών (tangible common equity), που είναι ένα βασικός δείκτης μέτρησης στις αξιολογήσεις μας για τράπεζες ανά το παγκόσμιο. 
Πιστεύουμε πως σε αυτό το στάδιο βάση των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών, δεν θα χρειαστούν άμεσα περεταίρω κεφάλαια νοουμένου ότι θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους που εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό ενιαίο μηχανισμό εποπτείας (SSM).

- Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει επιστροφή στις αγορές μέσα στο 2017. 
Πόσο εφικτός φαίνεται σήμερα αυτός ο στόχος; 
Και υπό ποιες προϋποθέσεις;
 
Η Ελλάδα κατόρθωσε τον Απρίλιο του 2014 να εκδώσει ομόλογο στις διεθνείς αγορές, όταν άρχισε να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. 
Το ίδιο πιθανότατα θα χρειαστεί και την επόμενη φορά - θετική δυναμική ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα, καθώς και σαφήνεια όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους και κατά πόσο το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ή όχι στο πρόγραμμα στήριξης αυτοί είναι οι 4 προυποθέσεις.

- Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν ξανά συζητήσεις γύρω από το εθνικό νόμισμα. 
Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την ελληνική οικονομία όταν πυροδοτούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα τέτοιου είδους διαβρωτικές συζητήσεις περί επιστροφής στη δραχμή;

Εξακολουθούμε να θεωρούμε το Grexit ως ένα σημαντικό συστημικό κίνδυνο, όπως αντικατοπτρίζεται και στην βαθμολόγηση μας Caa3 για το αξιόχρεο της Ελλάδας. 
Οι συζητήσεις γύρω από μια επιστροφή στη δραχμή μπορεί δυνητικά να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και ως εκ τούτου αρνητικό αντίκτυπο και για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, ειδικά εάν προκαλούν μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. 
Με τα σημερινά δεδομένα, αναμένουμε μια μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας το 2017 και το επόμενο έτος το 2018. 

- Ο Moody’s έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει ως εξαιρετικά σημαντική την επιστροφή καταθέσεων. 
Πόσο πιθανό είναι να παρατηρήσουμε στο άμεσο χρονικό διάστημα σημαντικές εισροές καταθέσεων;
 
Η πιθανή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα βοηθήσει σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες να βελτιώσουν το χρηματοδοτικό τους προφίλ μέσω της αύξησης των καταθέσεων και της μείωσης της εξάρτησης από τον ELA. 
Σημειώνουμε επίσης ότι η πολυπόθητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ την ερχόμενη Άνοιξη, εξαρτάται και αυτή σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αυτό πιθανότατα θα αυξήσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα δώσει το έναυσμα για εισροές καταθέσεων, από τα περισσότερα των 13 δισ. ευρώ που βρίσκονται εκτός του τραπεζικού συστήματος σήμερα. 
Η μείωση του ELA και η αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν το κόστος δανεισμού και θα στηρίξουν σημαντικά την κερδοφορία τους. 
Επιπρόσθετα, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μειώσει τα spreads αυτών των ομολόγων, πράγμα που επίσης θα ωφελήσει στην βελτίωση της αξία των περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...