Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Εγκλωβισμένος από το Μαξίμου και τους 53 ο Τσακαλώτος

Εγκλωβισμένος από το Μαξίμου και τους 53 ο Τσακαλώτος
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει φωτιά λέει η παλιά παροιμία. Και είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, πολύ καπνός, πολλές συζητήσεις γίνονται για τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι διαφωνίες για σειρά ζητημάτων, που έχουν ξεσπάσει από τα μέσα του περασμένου έτους, μεταξύ υπουργού και πρωθυπουργού δημιουργούν πολύ καπνό ωστόσο, η χθεσινή δήλωση στον ΣΚΑΙ του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου αποκάλυψε τις φλόγες: γνώριζε, ρωτήθηκε, ο υπουργός Οικονομικών τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής για την ανάπτυξη, πριν πέσει στη λούμπα ο πρωθυπουργός, «να ρωτήσετε τον υπουργό Οικονομικών», απάντησε κοφτά προκαλώντας μάλλον αμηχανία σε όσους άκουγαν. O ίδιος στη συνέχεια όταν αντιλήφθηκε τη «ζημιά», έσπευσε να πει ότι «δεν θα κόψει εισιτήρια το sequel Τζανακόπουλος vs Τσακαλώτος», αλλά το κακό είχε γίνει.
Άνθρωποι που γνωρίζουν τον υπουργό Οικονομικών αναφέρουν ότι εάν δεν υπήρχε στη μέση η αξιολόγηση θα είχε παραιτηθεί. Διαφωνεί όπως υποστηρίζουν με τους χειρισμούς του Μαξίμου στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι αξιολόγηση και χρέος θα έπρεπε να κλείσουν μαζί.
Αντίθετα στην διαπραγμάτευση η διαφορετικά στο «κατενάτσιο» των συζητήσεων, ακολουθείται η γραμμή που χαράζεται στο Μαξίμου και την οποία ασπάστηκε τελικά και ο ίδιος αναλαμβάνοντας τα ηνία της. Δηλαδή τα μέτρα και τα αντίμετρα, τα εργασιακά και τα ενεργειακά είναι θέματα για τα οποία πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση. Σημειώνεται ότι στην αρχή των συζητήσεων ο κ. Τσακαλώτος είχε διαρρεύσει  ότι θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα δικά του θέματα κάτι το οποίο όμως έμεινε στις προθέσεις.
Με βάση το σκεπτικό αυτό δηλαδή, της πολιτικής απόφασης, οι συζητήσεις στο Χίλτον λίγη σημασία έχουν. Αυτά που υποτίθεται συμφώνησαν θεσμοί και Αθήνα είναι αυτά που είχαν σχεδόν συμφωνηθεί από τον περασμένο Δεκέμβρη. Δηλαδή ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018 και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Καμία συζήτηση για αφορολόγητο, συντάξεις και εργασιακά.
Εδώ που έχουμε φθάσει πιθανόν ο κ. Τσακαλώτος να επιθυμεί αυτή τη λύση ρίχνοντας το βάρος στο Μαξίμου για τα σκληρά μέτρα που θα έρθουν.

Πάντως, ο ίδιος είχε ζητήσει οι αποφάσεις της διαπραγμάτευσης να λαμβάνονται ομαδικά προφανώς για να μην χρεωθεί προσωπικά τα σκληρά μέτρα που έρχονται. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, δεν επέτρεψε το Μαξίμου να υπάρχει συλλογικότητα στις αποφάσεις.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι εγκλωβισμένος. Δέχεται πιέσεις από την ομάδα των 53 ώστε να παραιτηθεί, της οποία άλλωστε είναι και άτυπος ηγέτης ωστόσο την παρούσα στιγμή είναι πολύ δύσκολο να πάρει μία τέτοια απόφαση.
Επίσης οι φίλοι του θεωρούν ότι έχασε μία σημαντική στιγμή να απειλήσει για παραίτηση ή και να παραιτηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ξαφνικά άκουγε από το Μαξίμου για την 13η σύνταξη. Παρά το γεγονός ότι είχε ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για τη διαφωνία του ως προς τη χορήγηση επιδομάτων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών της χώρας δεν έκανε τη ρήξη, αν και ήθελε.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...