της Νένας Μαλλιάρα
Μάχη για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να δώσουν οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι ζήτησαν παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προτάσεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στην Αθήνα θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος του κινεζικού ομίλου Fosun, Guo Guangchang, πιστοποιώντας δια ζώσης το μεγάλο ενδιαφέρον της Fosun για τη θυγατρική ασφαλιστική της Εθνικής Τράπεζας.
Ο κινεζικός όμιλος Fosun, εισηγμένος από το 2007 στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και με τεράστιο εύρος επενδύσεων σε τομείς από την τεχνολογία, τα χρηματοοικονομικά, την υγεία μέχρι την ψυχαγωγία (μεταξύ 2010 – 2015 επένδυσε δισεκατομμύρια για εξαγορές συμμετοχών σε εταιρίες μεταξύ των οποίων η γαλλική Club Med, η βρετανική Thomas Cook, το καναδέζικο Cirque du Soleil, η αμερικανική εταιρία ένδυσης St John, αλλά και η ελληνική Folli Follie), έχει επίσης μεγάλη παρουσία και στις ασφάλειες.
Στα τέλη του 2014 πραγματοποίησε την πρώτη εξαγορά (100%) ασφαλιστικής εταιρίας των ΗΠΑ από κινεζική εταιρία (εξαγόρασε την Meadowbrook έναντι 433 εκατ. δολαρίων). Tο 2012 είχε ιδρύσει την Pramerica Fosun Life Insurance Co Ltd στην Κίνα σε μια κοινοπραξία με την αμερικανική Prudential, το 2013 απέκτησε το 85% της Peak Reinsurance στο Χονγκ Κονγκ έναντι 468 εκατ. δολαρίων σε μια συνεργασία με το IFC, μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στη Νότια Ευρώπη, η Fosun εξέταζε ασφαλιστικές εταιρίες στην Ισπανία, απέκτησε πέρσι στην Πορτογαλία το 85% της Fidelidade, θυγατρικής της Caixa, και τώρα επικεντρώνεται στην απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Στη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Fosun θα έχει να αντιμετωπίσει δύο ακόμη ενδιαφερόμενους από την Κίνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, πρόκειται για τον χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό όμιλο Gongbao (το 2016 διεκδίκησε πλειοψηφικό ποσοστό της Clal, δεύτερης μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας του Ισραήλ) και τον όμιλο Elion, ο οποίος έχει επίσης μεγάλες επενδύσεις σε ενέργεια και κατασκευές.
Στην κούρσα για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών βρίσκεται επίσης ελληνοαμερικανική κοινοπραξία αποτελούμενη από τον γνωστό για το ενδιαφέρον του για την ελληνική αγορά John Calamos, τον επίσης Eλληνοαμερικανό μεγαλοεπενδυτή Αριστείδη Χαλικιά που ελέγχει την Intercontinental Real Estate και τον Τάκη Κανελλόπουλο (μέλος του Δ.Σ. της Τιτάν και της ασφαλιστικής "Ν. Κανελλόπουλος & Χρ. Αδαμαντιάδης", η οποία τον Δεκέμβριο του 2016 αποφάσισε να συμπλεύσει με την ΕΧΙΝ που εξαγόρασε το μερίδιο της AIG στην AIG Hellas).
Σύμβουλοι για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι οι Goldman Sachs και Morgan Stanley, οι οποίες φέρεται να αποτιμούν την εταιρία μεταξύ 800 εκατ. – 1 δις. ευρώ. Η ασφαλιστική είναι αποτιμημένη στα βιβλία της Εθνικής Τράπεζας με 750 εκατ. ευρώ. Όπως εκτιμάται, η πώλησή της θα γίνει σε επίπεδα 0,7 – 0,8  P/BV, στα πλαίσια των τιμών που διαμορφώνονται για εξαγορές ασφαλιστικών εταιριών διεθνώς. 
Σημειώνεται ότι η δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας είναι για πώληση του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, εκτός και εάν ο επενδυτής ζητήσει από την τράπεζα να διατηρήσει ένα ποσοστό, της τάξεως μέχρι 25%. 
Την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ακολουθήσει η διαπραγμάτευση του τραπεζοασφαλιστικού συμβολαίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι δεκαετούς διάρκειας και θα προβλέπει διάθεση των προϊόντων της Εθνικής Τράπεζας από το δίκτυο της ασφαλιστικής.
Η όλη διαδικασία της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και με αυτήν η Εθνική Τράπεζα θα έρθει ακόμη πιο κοντά στην πλήρη εκτέλεση των δεσμεύσεών της με το πλάνο αναδιάρθρωσης που εκτείνεται έως τα τέλη του 2018. Ήδη, αυτό έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 80% με την πρόσφατη πώληση της UBB στη Βουλγαρία.