Της Δήμητρας Καδδά

Μετά από την χθεσινή "πρόγευση" των διαπραγματεύσεων με επίκεντρο τις διαφωνίες στο πεδίο της ενέργειας και του "Υπερταμείου" ιδιωτικοποιήσεων, κυβέρνηση και Θεσμοί ανοίγουν εκ νέου σήμερα τα "χαρτιά" τους.

Χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί να σταλούν από ελληνικής πλευράς οι "αστερίσκοι" επί των κειμένων των 4 μνημονίων που έφθασαν την Δευτέρα στο οικονομικό επιτελείο από τους 4 Θεσμούς.
"Θα στείλουμε μία μεγάλη λίστα παρατηρήσεων" ανέφερε χθες το απόγευμα κυβερνητική πηγή μετά την λήξη των 4ωρων διαπραγματεύσεων στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εξηγούσε ότι θα αναζητηθεί λύση σε επίπεδο "κορυφής" για όποια θέματα δεν μπορούν να λυθούν "τεχνικά".
Το πρώτο ραντεβού των ΥΠΟΙΚ και των επικεφαλής των 4 Θεσμών σχεδιάζεται να γίνει σήμερα μετά το μεσημέρι. Και τούτο δεδομένου ότι παραμένει κοινή θέση κυβέρνησης και θεσμών η ταχύτερη δυνατή συμφωνία. Το μήνυμα έδωσε χθες και ο Πρωθυπουργός κάνοντας επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση επιμένει για τα αντίμετρα αλλά και για "ρήτρα" ψήφισης αλλά μη εφαρμογής των μέτρων του 2% του ΑΕΠ (μείωση συντάξεων/αφορολογήτου), αν δεν υλοποιηθεί το σχέδιο για το χρέος.

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης μετά το τέλος της χθεσινής 4ωρης πρώτης ημέρας διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς απαρίθμησε τα κείμενα που έφτασαν από τους θεσμούς: το επικαιροποιημένο MoU και το τεχνικό ΜoU της ευρωπαϊκής πλευράς, αλλά και το νέο 3ο MEFP μαζί με το τεχνικό MEFP που έχει συντάξει το ΔΝΤ και θα συνοδεύει πιθανή νέα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα.

Ανέφερε μάλιστα ότι το MEFP έχει έκταση 5 σελίδων, σε γενικές γραμμές έχει τις ίδιες βασικές αρχές με το MOU αλλά η πλευρά του Ταμείου όπως ειπώθηκε από την ίδια πηγή δίδει περισσότερη έμφαση σε κάποια θέματα τα οποία όμως δεν εξειδίκευσε.
Ενέργεια – ιδιωτικοποιήσεις

"Αν πρόκειται να κολλήσουμε, δεν θα κολλήσουμε ούτε στα ενεργειακά, ούτε στις αποκρατικοποιήσεις" σημείωνε η ίδια πηγή. "Είμαστε σε καλό δρόμο" ανέφερε, λέγοντας ότι "θα υπάρξουν πράγματα στα οποία η συζήτηση θα σκαλώσει και θα μας πάρει η κουβέντα μέχρι το πρωί", αλλά "τελικά θα κλείσουμε".

Στο Υπερταμείο έγινε σαφές ότι υπάρχουν κάποια θέματα ανοικτά. Μεταξύ αυτών η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να διατυπωθεί και να καθοριστεί σαφώς ο μηχανισμός με τον οποίο το κράτος θα ελέγχει την πολιτική των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο Υπερταμείο, μέσω μεταξύ άλλων γραφείο σχεδιασμού που θα καλύπτει αυτό το ρόλο. Ζήτημα υπάρχει και με το ελληνικό αίτημα εξαιρέσεων από την ένταξη στο Υπερταμείο.

Σημειώνεται ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έπρεπε να είχε γίνει η πλήρης μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων στο Υπερταμείο, αλλά και να συμφωνηθεί το καθεστώς σε συγκεκριμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που θα πρέπει να προσδιοριστούν μαζί με την τεχνική βοήθεια των "θεσμών" (σ.σ.: ζητούταν από ελληνικής πλευράς να εξαιρεθεί η μεταβίβαση συγκεκριμένων ∆ΕΚΟ, όπως η ΕΑΣ και η ΕΑΒ).

Η λίστα όπως επισημάνθηκε χθες από κυβερνητική πηγή έχει καταρτιστεί από το ΚΥΣΟΙΠ και αν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς τότε εκ νέου στο ΚΥΣΟΙΠ θα κληθεί να την εγκρίνει.

Για τα ενεργειακά που "ξεκίνησαν" την διαπραγμάτευση παρουσία του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε χθες ότι "έχουμε μείνει κάποιες μικροδιαφορές, θεωρώ ότι μέχρι την Παρασκευή θα τις έχουμε κλείσει".  

Τα μέτρα και τα αντίμετρα

Αναφορικά με τα αντίμετρα τα οποία θα επιχειρήσει να προωθήσει η ελληνική πλευρά, όπως ανέφερε χθες το Capital.gr περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προσθήκη μίας νέας μικρότερης κλίμακας φορολόγησης 19% ή 20% για τα εισοδήματα μεταξύ του νέου πολύ χαμηλού αφορολόγητου (5.600 ευρώ) και του νυν ισχύοντος ορίου του αφορολόγητου (8.545 ευρώ).

Πηγές των Θεσμών αναφέρουν ότι ο χρόνος ουσιαστικά τελειώνει στις 6-7 Μαΐου για μία συμφωνία επί κειμένων μνημονίων. Και τούτο διότι μετά θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή και να ψηφισθούν έως τις 15/5 οι εφαρμοστικές διατάξεις και να γίνουν όλες οι υπόλοιπες ενέργειες που θα περιγράφει η νέα λίστα με προαπαιτούμενα με επόμενα ορόσημα το G7 στην Ιταλία αλλά και το Eurogroup της 22ας Μαΐου (σ.σ. πρέπει αφού γίνουν τα προαπαιτούμενα να γραφτεί εγκαίρως από την Επιτροπή θετική εισήγηση προς τους υπουργούς /Compliance Report).

Πέρα από το δημοσιονομικό μέτωπο, τα κείμενα των μνημονίων περιγράφουν τις μεταρρυθμίσεις που μένουν σε εκκρεμότητα στο εργασιακό, στην απελευθέρωση αγορών (εμπορίου τις Κυριακές, συγκεκριμένων κλάδων που προβλέπουν οι λίστες του ΟΟΣΑ), επαγγελμάτων, αλλά και στο πεδίο της ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων. Και μένει να φανεί πως θα "κουμπώσουν" οι σε πολύ μεγάλο βαθμό γνωστές προθέσεις των θεσμών της ΕΕ (αφού πρόκειται για επικαιροποίηση του ίδιου μνημονίου) με το νέο τρίτο μνημόνιο του ΔΝΤ που για πρώτη φορά έφτασε στα "χέρια" της ελληνικής πλευράς