Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

«Μπλοκάρουν» στα σύνορα χιλιάδες Έλληνες που θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό

 

«Μπλοκάρουν» στα σύνορα χιλιάδες Έλληνες που θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Χιλιάδες αιτήσεις φορολογούμενων για μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στο εξωτερικό εκκρεμούν στην αρμόδια εφορία Κατοίκων Εξωτερικού.
Ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal τις 5.000 και ξεπερνά κάθε προηγούμενο καθώς οι υπηρεσίες δημιουργούν προσκόμματα και καθυστερούν τις διαδικασίες σε όσους όσους επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό.
Ουσιαστικά χιλιάδες φορολογούμενοι που μπορεί να είναι στελέχη επιχειρήσεων, εργάτες ή μεταπτυχιακοί φοιτητές, είναι μπλοκαρισμένοι εντός των ελληνικών συνόρων σε μια ιδιότυπη προσπάθεια της Πολιτείας να εμποδίσει τη διαρροή εγκεφάλων με «κατασταλτικά» μέτρα.

 Το ανησυχητικό πάντως είναι ότι πολλοί Έλληνες εξακολουθούν να αφήνουν τη χώρα βλέποντας ότι δεν υπάρχει μέλλον εδώ για αυτούς. Αναζητούν εργασία σε ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας στην βαλίτσα πτυχία και μεταπτυχιακά και ήδη έχουν προσληφθεί από ευρωπαϊκούς κολοσσούς καθώς το «κασέ» των Ελλήνων είναι πλέον αρκετά χαμηλό, ενώ τα προσόντα τους σε αρκετές περιπτώσεις καλύτερα από των ευρωπαίων συναδέλφων τους.
Για παράδειγμα Έλληνας που δουλεύει σε μεγάλη εταιρεία στη Ντόχα λαμβάνει αποδοχές κατά 30% χαμηλότερες από τον συνάδελφο του από τη Γαλλία.

Δεν είναι λίγοι όμως και αυτοί που αναζητούν μία απλή εργασία στο εξωτερικό. Σε ένα ξενοδοχείο ή ακόμα και σε ένα πολυκατάστημα. Στην Ελλάδα ακόμα και η εύρεση εργασίας ως πωλητής είναι δύσκολη υπόθεση, ενώ οι αποδοχές στην καλύτερη περίπτωση εξαιρετικά χαμηλές που δεν επιτρέπουν ακόμα και να ενοικιάσεις μία γκαρσονιέρα.

Η μετανάστευση όπως και στο παρελθόν δεν είναι επιλογή πλουτισμού αλλά επιβίωσης. Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από την κωλυσιεργία, δημιουργούν προβλήματα στους περισσότερους.
Φοροτεχνικός ο οποίος επιμελήθηκε τα έγγραφα φορολογούμενου που εργάζεται ήδη στο εξωτερικό αναφέρει ότι ενδιαφερόμενος «κόπηκε» επειδή του έλειπε μία ημέρα στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, ο φορολογούμενος είναι 182 ημέρες σε τρίτη χώρα, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η αίτησή του και τα δικαιολογητικά. Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει εάν κάποιος μεταφέρει τη φορολογική του έδρα (εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου) σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν μπορούν να ελεγχθούν η είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν οι ημέρες παραμονής σε αυτή.

Όπως αναφέρει ο ίδιος φοροτεχνικός οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με τους φόρους που επιβάλλονται σε ετήσια βάση, έχουν ωθήσει πολλούς πολίτες να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες. Πάντως, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της εφορίας, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους εγκαταλείποντας τη χώρα και αδιαφορώντας για τις φορολογικές συνέπειες. Κάτι που εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους σε περίπτωση ελέγχων.
Για παράδειγμα, διατηρούν το φορολογικό τους προφίλ στην Ελλάδα, εργάζονται στο εξωτερικό, χωρίς να δηλώνουν τις αμοιβές αυτές στο ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με έρευνες, τα τελευταία χρόνια ή διαφορετικά τα χρόνια της κρίσης περίπου 450.000 Έλληνες έχουν μεταναστεύσει μετά το 2010.
Πολλοί είναι και οι αλλοδαποί που έφυγαν από την Ελλάδα καθώς πλέον δεν μπορούν να βρουν εργασία. Και όπως όλα δείχνουν χρόνο με το χρόνο η κατάσταση θα χειροτερεύει καθώς καμία δομική μεταρρύθμιση, κανένα σχέδιο δεν περιλαμβάνει την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αντίθετα όλες οι μελέτες δείχνουν τη γήρανση της χώρας μας και τη δραματική μείωση του εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις το 2050 ο πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται ανάμεσα στα 10 εκατομμύρια (σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξο σενάριο) και τα 8,3 εκατομμύρια (στο πιο απαισιόδοξο), ενώ θα είναι γερασμένος. Και δυστυχώς ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός (δηλαδή οι πολίτες ηλικία 20-69 ετών που δυνητικά θα μπορούσαν να δουλέψουν ) θα μειωθεί από 7 εκατ. το 2015 σε 4,8-5,5 εκ το 2050.

Πως μπορώ να γίνω κάτοικος εξωτερικού;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλοι όσοι κατοικούν στο εξωτερικό άνω των 183 ημερών φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που αποκτούν στη χώρα μας και όχι για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν δηλώσει στο μητρώο της ΔΟΥ τη μεταβολή της κατοικίας τους και τη χώρα όπου πλέον κατοικούν. Επίσης, πρέπει να ορίσουν στην Ελλάδα φορολογικό εκπρόσωπο.

α) Τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό οφείλουν να υποβάλουν, το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Μαρτίου στο Τμήμα ή Γραφείο Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους της Δ.Ο.Υ. όπου είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας:

-Αίτηση (έντυπο Μ0) με συνημμένα τα έντυπα Μ1 και Μ7 συμπληρωμένα, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις, καθώς και

- Έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους, για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου τους στην Ελλάδα.

β) Τα προαναφερθέντα φυσικά πρόσωπα οφείλουν να προσκομίσουν, το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Σεπτεμβρίου στο ως άνω Τμήμα ή Γραφείο της Δ.Ο.Υ.:

- Βεβαίωση φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι, από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι αυτού του κράτους. Εάν οι φορολογούμενοι έχουν εγκατασταθεί σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος ( Σ.Α.Δ.Φ.Ε.) και εφόσον αποκτούν εισόδημα στη χώρα μας, μπορούν να προσκομίσουν, αντί της βεβαίωσης, την προβλεπόμενη Αίτηση για την Εφαρμογή της Σ.Α.Δ.Φ.Ε. όπου είναι ενσωματωμένο το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (δίγλωσσα έντυπα),  ή

- Αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν στο άλλο κράτος, ή

- Ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της σχετικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιων από τα ανωτέρω δικαιολογητικά από την αρμόδια φορολογική αρχή, τότε απαιτείται βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή με την οποία θα αποδεικνύεται ο ισχυρός δεσμός (κέντρο ζωτικών συμφερόντων) του φυσικού προσώπου με το άλλο κράτος.

γ) Σε περίπτωση που φορολογούμενος υποβάλλει τα έντυπα (Μ0 − Μ1 − Μ7) και προσκομίσει εμπρόθεσμα, τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, αλλά παρόλα αυτά θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, ενημερώνεται από το Τμήμα ή Γραφείο Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους ότι το αίτημά του για μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του απορρίπτεται και η αίτηση με τα συνημμένα έντυπα και δικαιολογητικά τίθενται στο φάκελό του. Ο φορολογούμενος, στην περίπτωση αυτή, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας (παγκόσμιο εισόδημα) το αργότερο μέχρι τη λήξη του επόμενου φορολογικού έτους από αυτό που αφορούσε το αίτημα μεταφοράς χωρίς την επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης.

δ) Σε περίπτωση που φορολογούμενος, ο οποίος έχει υποβάλει τα έντυπα (Μ0 − Μ1 − Μ7) και προσκομίσει εμπρόθεσμα, τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, τα εν λόγω έντυπα (Μ0 − Μ1 − Μ7) προωθούνται, μαζί με την έγγραφη δήλωση για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου και τη σχετική έγκριση, στο Τμήμα ή Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., προκειμένου να καταχωρισθούν στο υποσύστημα Μητρώου οι σχετικές μεταβολές και η βεβαίωση μεταβολής θα αποστέλλεται από το Τμήμα ή Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., ταχυδρομικώς, στο φορολογικό εκπρόσωπο.

ε) Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τα έντυπα (Μ0 − Μ1 − Μ7) και προσκομίσουν, εκπρόθεσμα, τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή εφόσον είναι υπόχρεοι ως φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, η οποία θεωρείται εκπρόθεσμη από την, κατά περίπτωση, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και επισύρει την επιβολή προστίμου.

στ) Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τα έντυπα (Μ0 − Μ1 − Μ7) και δεν προσκομίσουν τα δικαιολογητικά, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας (παγκόσμιο εισόδημα), η οποία θεωρείται εκπρόθεσμη από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και επισύρει την επιβολή προστίμου.

ζ) Η Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να αποφανθεί σχετικά με τη φορολογική κατοικία των προαναφερθέντων φυσικών προσώπων, εντός δυο μηνών από την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...