Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Πνιγμένοι στα χρέη...

  

Πνιγμένοι στα χρέη...
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Δεν είναι λίγες οι φορές που επισημαίνεται από αρμόδιους φορείς, οργανώσεις, θεσμικούς παράγοντες και ανθρώπους της αγοράς, η αποσάθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας και τα τρομακτικά προβλήματα των «μικρών» της αγοράς.
Όταν όμως τα στοιχεία συγκεντρώνονται και συνδυάζονται, τότε πραγματικά προκαλούν δέος: Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και των αρμόδιων τμημάτων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), 7 στα 10 δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι «κόκκινα, ενώ 1 στα 2 δάνεια άνω των 100 χιλ. ευρώ είναι καταγγελμένα.
Πρόκειται για περίπου 350 χιλ. δανειολήπτες με συνολικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες της τάξης των 17 δισ. ευρώ. Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά χαμηλή, ενώ η εικόνα βελτιώνεται όσο ανεβαίνουμε στην... επιχειρηματική πυραμίδα.
Όπως, λοιπόν, αναφέρει η ΤτΕ στην Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων διαμορφώνεται σε 68,3%. Το αντίστοιχο ποσοστό στο χαρτοφυλάκιο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται στο 60,7%.
Στον αντίποδα, καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων, με το συνολικό ποσοστό των NPEs να διαμορφώνεται στο 25,9% και ειδικότερα των ναυτιλιακών δανείων στο 35,4%. Τα 17 δισ. ευρώ μεγάλα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια αφορούν περί τις 7.000 επιχειρήσεις.
Ας επιστρέψουμε όμως στους «μικρούς» όπου η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τρ. Πειραιώς, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο, το 50% των δανείων άνω των 100 χιλ . ευρώ αφορά καταγγελμένα δάνεια. Συνολικά, έχουν καταγγελθεί 7.100 δάνεια άνω των 100 χιλ. ευρώ, που αντιστοιχούν συνολικά σε 7,9 δισ. ευρώ.
Από το σύνολο των υποθέσεων, το 50%, ή οι 3.600 υποθέσεις είναι επιχειρήσεις που συνεχίζουν και λειτουργούν και διαθέτουν συνολικά «κόκκινα» δάνεια ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυτοί που όχι μόνο δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα μέσα στην κρίση αλλά δέχθηκαν και τη χαριστική βολή το 2017 με τις νέες αυξήσεις των εισφορών και την έκρηξη της αβεβαιότητας λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση.
Σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πολλές φορές χαρακτηρίζονται ως η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, περίπου 15.000 επιχειρήσεις έχουν κριθεί ή αναμένεται να κριθούν «μη βιώσιμες», λόγω των αρνητικών EBITDA και λοιπών στοιχείων που επιβαρύνουν τις προοπτικές τους. Τα «κόκκινα» δάνεια των μικρομεσαίων αφορούν περί τις 73 χιλ. επιχειρήσεις.
Τι θα κάνουν οι τράπεζες
Μπορεί ο μεγαλύτερος όγκος των «κόκκινων» δανείων να προέρχεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις όμως ο μεγαλύτερος όγκος υποθέσεων αφορά τους «μικρούς».
Μέχρι σήμερα οι διαγραφές δανείων αποτελούν το εργαλείο διαχείρισης που έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο από τις τράπεζες, οι οποίες αξιοποιούν τις τεράστιες προβλέψεις που έχουν γράψει τα τελευταία χρόνια. Οι διαγραφές αναμένεται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση επιχειρηματιών δανείων για όλο το 2017, καθώς τόσο ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, όσο και το «όπλο» των πλειστηριασμών εκτιμάται πως θα είναι πλήρως διαθέσιμα μετά τον Σεπτέμβριο.
Όπως έχει αναφέρει το liberal.gr, οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να πιέσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσει ο διαχωρισμός μεταξύ «βιώσιμων» και «μη βιώσιμων».
Όλες οι τράπεζες θέλουν να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την καταγγελία των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών και στην προσφυγή σε ένδικα μέσα, έτσι ώστε το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων με τόσο μεγάλη καθυστέρηση να μειωθεί δραστικά. Από 6%-26% που ήταν για τις Μμε, τον Ιούνιο του 2016, να φτάσει στο 1%-7% ως το τέλος του 2019.
Παράλληλα, οι τράπεζες στοχεύουν στην αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων για τις οποίες διενεργείται ανάλυση βιωσιμότητας στο 80%-97% το 2019, έτσι ώστε να βελτιωθούν αντίστοιχα και οι προσφερόμενες λύσεις ρύθμισης.
Γενικότερα, οι τράπεζες κατάφεραν υπεκαλύψουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 1,4 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2017, εντούτοις έχασαν τον στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 500 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ποσοστών, ο δείκτης NPEs βρίσκεται στο 50,6% ακριβώς όσο και ο στόχος για το εν λόγω τρίμηνο, ενώ ο δείκτης NPLs διαμορφώθηκε στο 36,7% με τον στόχο στο 36%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...