Του Δημήτρη Γκάτσιου
"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε χθες τις πάγιες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το χρέος. Ανάλογες αναφορές είχε κάνει, άλλωστε, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα μέτρα της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει καμία σύμπλευση με το Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε, εμείς το συγκεκριμένο ζήτημα το συνδέουμε και με το θέμα της οικονομίας".
"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε χθες τις πάγιες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το χρέος. Ανάλογες αναφορές είχε κάνει, άλλωστε, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα μέτρα της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει καμία σύμπλευση με το Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε, εμείς το συγκεκριμένο ζήτημα το συνδέουμε και με το θέμα της οικονομίας".
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ανώτερης πηγής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνομιλία με το Capital.gr, έρχεται ως συνέχεια της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη για το χρέος, στην ομιλία που απηύθυνε στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας. Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε για ακόμα μία φορά μέσα σε διάστημα λίγων εικοσιτετραώρων μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες προς το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, και ανέδειξε τις μεγάλες ευθύνες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και των πιστωτών. Με αφορμή, δε, ακόμα ένα χαμένο κυβερνητικό ορόσημο, καθώς στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας αποτυπώθηκαν, σύμφωνα με τους γαλάζιους, τα αδιέξοδα του οικοδομήματος του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Μητσοτάκης έβαλλε εναντίον του πρωθυπουργού για το κλίμα της υπέρμετρης θριαμβολογίας που είχε καλλιεργήσει πριν και μετά το "ναι" των κοινοβουλευτικών ομάδων της συμπολίτευσης στο δημοσιονομικό πακέτο της συμφωνίας Αθήνας-θεσμών.
"Ο κ. Τσίπρας προεξοφλούσε δημοσίως απρόσμενα θετικές εξελίξεις. Too good to be true…Φαντάζομαι ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η φράση αυτή είναι γνωστή στο Πανελλήνιο. Αυτό που είναι άγνωστο είναι από πού αντλούσε την αισιοδοξία του. Άλλη μια απάτη ή άλλη μια αυταπάτη; Έχω καταστήσει σαφές προς όλους, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι η λύση για το χρέος και η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα. Έχουν καταστεί αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη εξόδου της χώρας από την κρίση. Και δεν επιτρέπεται σήμερα στους Ευρωπαίους εταίρους, η μειωμένη αξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης να αποτελεί άλλοθι για να μην τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη εστιάζουν στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012, η οποία καθόρισε την ανάγκη να γίνουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος. "Η συμφωνία αυτή θα είχε ολοκληρωθεί αν ο κ. Τσίπρας δεν έριχνε, στα τέλη του 2014, την τότε κυβέρνηση. Τώρα οι κυβερνώντες προσπαθούν να εξασφαλίσουν για τη χώρα τα αυτονόητα", πρόσθεσε, αναδεικνύοντας τις ευθύνες του Μαξίμου και του κ. Τσίπρα επάνω στην ατζέντα του χρέους.
Η νέα παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη για το χρέος έρχεται ως συνέχεια των όσων είχε διαμηνύσει την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής. "Είπα με πολύ μεγάλη σαφήνεια για το ζήτημα του χρέους ότι: "Βεβαίως και το πλαίσιο του χρέους έχει προδιαγραφεί από το 2012 αλλά κακώς οι πιστωτές μας δεν έχουν κάνει ακόμα τη ρύθμιση χρέους για την οποία έχουν δεσμευτεί". Αυτά είπα στο εξωτερικό, αυτά είπα στην κ. Μέρκελ, αυτά είπα στον κ. Σόιμπλε, αυτά λέω και στο Εθνικό Κοινοβούλιο, κ. Τσίπρα. Για να μην μπλεκόμαστε. Θα περίμενα από εσάς στο ζήτημα του χρέους να μην επαναλάβετε αυτά τα οποία λέτε συνήθως περί "καταστροφικού PSI" και ότι "τίποτα δεν έγινε στο παρελθόν σχετικά με την απομείωση του χρέους", διότι διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον στη σελίδα 233 του Μνημονίου, ακούστε έχει ενδιαφέρον, "τα τελευταία χρόνια", γράφετε στο Μνημόνιό σας, "η σύνθεση και η δομή του χρέους βελτιώθηκαν. Η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκειά του έχει χρονικά επεκταθεί και έχουν μειωθεί αισθητά οι δαπάνες εξυπηρέτησής του". Πώς έγιναν όλα αυτά, κύριε Τσίπρα; Με μαγικά έγιναν; Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του 2012, του PSI. Αυτά που εχθές λοιδορούσατε και σήμερα αναγκάζεστε να δεχθείτε ότι είναι ωφέλιμα", είχε επισημάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Στον απόηχο ενός ακόμα χαμένου συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, γίνεται όλο και πιο εμφανές πως η οδός Πειραιώς ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη συγκυβέρνηση Κουμουνδούρου-κόμματος Καμμένου. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο στις δημόσιες τοποθετήσεις του για μία κρίση σε όλα τα επίπεδα, υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία πως η κυβερνητική πολιτική καταδικάζει την Ελλάδα σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο διηνεκές. "Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση βάζει τη χώρα όλο και πιο βαθιά σε κρίση. Κρίση οικονομική. Κρίση διαχειριστική. Κρίση πολιτική. Κρίση ηθική. Κρίση θεσμική. Φόροι στους επαγγελματίες και περικοπές συντάξεων. Κομματικοί διορισμοί και πολιτικές επιδομάτων. Πιέσεις και εκβιασμοί στη Δικαιοσύνη", ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, που σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή και να στραφεί κατά της συγκυβέρνησης για την κρίσιμη ατζέντα της Παιδείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.